Poradna pro děti s poruchami učení

31. říjen 2005
Trendy

V České Republice začaly svou činnost prvního září na desítkách základních škol nové poradny. Ty se věnují dětem s poruchami chování a učení. Poradny pro děti s poruchami učení a chování pracují jak s dětmi, tak s rodiči, kteří si mnohdy neví rady, jsou nejen na městských školách. Například v Dušejově na Jihlavsku. Škola má stovky dětí a na ty s poruchami se zaměřují už 5 let.

Také proto se jim podařilo získat dotaci na otevření poradny. S jakými poruchami budou mít nejvíc práce popisuje odborná pracovnice Vladimíra Kopřivová.

Kopřivová: Jedná se o speciální poruchy učení a speciální poruchy chování. Projevují se krátkodobou pozorností, hyperaktivitou, nesoustředěností, neschopností naučit se normálními metodami číst a psát.

Poradna bude pracovat s dětmi i rodiči, otevřeno bude téměř stále.

Kopřivová: Schůzku je možné sjednat telefonicky nebo e-mailem, doba závisí na objednavateli, my se přizpůsobíme.

Poradna nebude pouze pro školu, kde je umístěna, mohou přijet lidé ze širokého okolí.

Kopřivová: Pokud budou pomoc potřebovat třeba lidé z Pelhřimova, určitě je vyslechneme, tam takové pracoviště nemají.

Ředitel školy v Dušejově Luděk Hybš přizpůsobuje školu dětem s poruchami učení několik let. Jezdí sem třeba děti z Jihlavy.

Hybš: Na naší škole už máme vytvořené podmínky, abychom se dětem s poruchami mohli hodně věnovat. Chtěli bychom tady mít poradenskou preventivní službu a tu koordinovat se specializovanými školskými zařízeními.

Pomoc rodičům a dětem začíná být stále důležitější, dětí s poruchami přibývá.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu