Poslušně hlásím, že mi ukradli hovínko i s masařkou. A to teď opravdu někdo odcizil od sochy Švejka v Kralupech nad Vltavou

3. únor 2023 14:20

Stájový pinč, patřící k bronzové soše Švejka před radnicí v Kralupech nad Vltavou, přišel o svůj exkrement. Bronzový psí výkal byl přišroubovaný přímo u sochy psa. A nebyl jen tak ledajaký, seděla na něm pěkně živená masařka. Kde teď tato nedílná součást sochy je, nikdo neví. Město už pátrání vzdalo. Podrobnosti zjišťoval reportér Radek Duchoň.

Kamerový záznam ze dne, kdy se psí exkrement stratil, ukazuje, jak na něj lidé běžně reagovali.

"Kdokoliv tam někdo přijde a sedne si vedle Švejka, tak když se rozkouká, vidí hovínko a hned se musí ohnout. A nohou ho zkoušejí všichni, bylo proto taky už krásně vyblejskané,"popisuje správce objektu Jiří Herman a dodává:

"Zrovna ten, koho jsme v ten den na záběru viděli, tak se také sehnul a něco zkoušel. Ale to nemusí nic znamenat, třeba mu tam něco spadlo."

Čtěte také

Součástí hovínka byla i tučná masařka s pořádnými křídly. "Já si na tu masařku vzpomínám, ta byla možná i v nadživotní velikosti, neobyčejná a na republikové úrovni. Proto jsme byli taky připraveni, že jednoho dne tato situace přijde," komentuje nezvyklou krádež tajemník městského úřadu Kamil Hainc.

Chybějící části sochy, nedílnou součást patřící psovi Luxovi, opět vyrobí z bronzu akademický sochař Albert Králiček. S instalací město počítá do konce února.

V reportáži Radka Duchoně také uslyšíte, jak na krádež hovínka reagují místní školáci.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio