Potravinářská komora: v regálech je nedostatek másla, nezlepší se to ani v příštích měsících

5. září 2017

České obchody se potýkají s velkou poptávkou zákazníků po másle, a nabídka v regálech je tak často mnohem slabší, než bývá zvykem. Podle prodejců je to kvůli tomu, že se lidé bojí nejen rostoucích cen, ale i nedostatku másla na vánoční pečení, proto si dělají zásoby dopředu.

Plné regály másla určitě nejsou. Třeba to od českých výrobců u některých prodejců chybí úplně nebo je nabídka výrazně slabší než obvykle.

„Překvapilo mě, že v regálech téměř úplně chybělo české máslo, bylo tam jen pár kousků. Pak tam měli jen lowcostová (levnější - pozn. redakce) másla z Polska a pak i nějaká dovozová z Německa,“ podělila se o svoji zkušenost z pondělního ranního nákupu paní Lenka z Kladna.

To, že prodejci nemají ve skladech dostatečné zásoby másla, přiznává i mluvčí Albertu Jiří Mareček: „Nedostatek mléčného tuku na světovém i českém trhu způsobuje rostoucí ceny másla v tuzemsku i zahraničí. Vzhledem k situaci na trhu není snadné zabezpečit šíři nabídky, na kterou je zákazník obvykle zvyklý. Zákazníkům se omlouváme a intenzivně jednáme s českými mlékárnami, které obstarávají většinu naší nabídky másla.“

Třeba Lidl ale zatím podle svého vyjádření poptávku po másle uspokojit dokáže. I díky tomu, že má víc zahraničních dodavatelů. „Ze strany našich zákazníků zaznamenáváme v posledních dnech mírně zvýšený zájem o máslo. Ten však odpovídá sezónním výkyvům. V porovnání s loňským rokem je prodej másla nižší, což je způsobeno výrazně vyšší prodejní cenou,“ říká Radiožurnálu mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Cenu másla ovlivňuje i přirážka obchodů

Za nedostatek mléčného tuku může i předloňské zrušení mléčných kvót a následná opatření, která vedla k menší produkci mléka. Zpočátku navíc klesaly výkupní ceny, takže někteří zemědělci s mlékem skončili. Teď je ho ale na trhu naopak nedostatek a jak uvádí zástupce Potravinářské komory, lepší to nebude ani v následujících týdnech nebo měsících.

„Nemuselo by být vůbec, to je jedna věc. A druhá je, že to bude asi už o dovozech. Může se stát, že bude ještě dražší. Léta upozorňujeme, že rozhodující vliv na cenu másla mají přirážky obchodních řetězců, které se u másla dnes pohybují kolem sta procent,“ říká Radiožurnálu Miroslav Koberna z Potravinářské komory.

S tím ale příliš nesouhlasí agrární analytik Petr Havel. Podle něj by měla cena másla pomalu klesat a časem se může dostat na 40 až 45 korun za čtvrt kila. V současné době se cena v obchodech pohybuje okolo 55 korun.

autor: Tomáš Lysoněk
Spustit audio