Potravinové banky pomáhají stále více lidem ve finanční nouzi. Jednou týdně si můžou vyzvednout tašku jídla

23. únor 2022

Kvůli koronaviru a zdražování energií je stále více domácností a rodin ve finanční nouzi. Využívají proto například pomoc potravinových bank. Té pro Prahu a střední Čechy se počet nových klientů za poslední dva roky zněkolikanásobil. Dotaci potravinové bance proto navýšil i Středočeský kraj. Pro tento rok získá příspěvek dva miliony korun, to je o milion víc než loni.

„Dobrý den, my jsme si přišli pro tašku od charity, jestli můžeme poprosit,“ ohlašuje se pan Václav na výdejně ve Vršovicích. Taška obsahuje třeba oříšky, mléko, sardinky, luštěniny, těstoviny a mýdlo. A potraviny si přišla vyzvednout i paní Veronika: „Musím říct, že nám to pomáhá hodně. Jsem sama se synem a ten příjem není tak velký.“

Tašky s potravinami připravené k distribuci

Před koronavirem měla potravinová banka asi 50 klientů měsíčně, teď je to zhruba 550. Pro tašku s potravinami si můžou přijít jednou týdně. „Kromě toho máme ještě asi 260 odběratelských organizací, které se starají o 70 tisíc klientů,“ uvádí ředitelka Potravinové banky Praha a Středočeský kraj Věra Doušová. Dvoumilionovou dotaci využijí na celkový provoz, nájem i provoz vlastních aut.

Odběratelské organizace přibyly kvůli koronaviru i potravinové bance Central v Modleticích. „Od začátku pandemie máme jednou tolik odběratelských organizací. A i současné organizace berou více, protože jim přibylo klientů. Máme teď asi 70 odběratelských organizací,“ vypočítává ředitelka Dana Růžičková. Potravinová banka Central zajišťuje provoz z dotace Ministerstva zemědělství a také z příspěvků od dárců. Peníze jim ale stačit nebudou, takže plánují žádat o dotaci u Středočeského kraje. Největší zájem mívají klienti o základní potraviny a drogerii, maminky pak o pleny.

autor: Markéta Šulejová
Spustit audio