Povánoční deprese nepodceňujte

16. leden 2019

Vánoce působí na naší citovou stránku – ať už máme rodinu nebo jsme sami. Mnozí lidé během Vánoc určité stavy deprese pocítili. Je to dáno mimo jiné i tím, že vánoční kampaně nás tlačí do radostné nálady a pokud radost z nejrůznějších důvodů nepociťujete, může se o to více dostavit skutečná deprese. Radí MUDr. Petr Grenar.

 

Všemu napomáhá i zimní období – tedy krátké dny a dlouhé noci. A to je stav, kdy máme sklony k depresivním náladám snad všichni. Ale pro vznik skutečného onemocnění je potřeba mít i určité dispozice, které se mohou právě nyní spustit.

Jako u mnoha nemocí, i u deprese je rozhodující včasná léčba

Špatnou náladu nebo depresivní rozpoložení má občas každý a někdy tyto stavy mohou trvat i několik dní. To je běžná součást života. Pokud ale tíseň, špatná nálada nebo depresivní pocity trvají déle než 2 týdny a nemají tendence se spontánně zlepšovat, je vždy potřeba pomýšlet na to, že se již jedná o určitý stupeň depresivní reakce, kterou je vhodné začít co nejdříve léčit. Jako první krok ale stačí problém prodiskutovat s praktickým lékařem, který má veškeré kompetence i možnosti tyto stavy léčbou včas podchytit. Pokud vše řešíme zavčas, může také postačit i psychoterapeutický rozhovor se specialistou, který má s diagnostickou a léčbou deprese zkušenost. Jestliže jsou stavy vážnější nebo se deprese včas nepodchytí, je skutečně na místě vyhledat odbornější léčbu pod vedením psychologa nebo psychiatra. Deprese nepodceňujte. Pokud jsou neléčené, mohou opravdu velmi zkomplikovat život. Depresi je potřeba včas řešit.

Skutečné deprese přichází nepozorovaně

Deprese jsou nebezpečné tím, že přichází poměrně nepozorovaně. Třeba pouhými poruchami nálad, které se ale neustále vrací a prohlubují a mohou vás dovést až do určitě izolace od společnosti ostatních lidí, kteří depresí netrpí. To samo o sobě může způsobit další nárůst deprese. Pokud se již jedná o vznik onemocnění, deprese přichází cyklicky a stále se zhoršují. Takže první depresivní stav může časem spontánně odeznít, ale pokud ho neřešíme a neléčíme, připravujeme půdu pro to, aby ten další byl již mnohem silnější. Deprese se totiž může vrátit a neléčená první deprese snižuje zátěžový práh deprese, která přijde následně. A pro její příchod navíc budou stačit už mnohem slabší impulzy. Pak už vás může velmi rozhodit i sebemenší problém, kterému byste se dříve i zasmáli.

Důležité je za problém si přiznat, nestydět se za něj a včas ho řešit

Depresemi může trpět kdokoliv, i ten, kdo nemá větší životní komplikace a žije si na první pohled pohodový život. Bohužel hlavně muži někdy mají problém si onemocnění přiznat. A často právě muži depresemi trpí. Jsou to většinou ti, kteří dobře vypadají, jsou středem pozornosti a čeká se od nich, že budou vždy jednat správně, jistě a rázně. Není už vidět, že uvnitř mohou trpět nejistotami i tísní a problém je, že většinou odmítají problém včas řešit se specialistou, protože se za tyto stavy vlastně stydí. To vše může vyústit až v hlubokou depresi, která může končit velmi neblaze. Není nutné se za tyto problémy stydět. Řešte je hned v začátcích.

Spustit audio