Povídání o čokoládě. Kdo by ji měl zařadit do jídelníčku a pro koho je nebezpečná?

4. říjen 2017

Kouzlo kakaových bobů objevili údajně poprvé Aztékové někdy kolem roku 1000 před naším letopočtem. Jejich zpracování od té doby doznalo samozřejmě výrazných změn, čokolády ale stále obsahují spoustu prospěšných látek. Jaké vitamíny ukrývají, kdo by je měl jíst a kdo udělá lépe, když se oblíbeným pochoutkám vyhne?

V čokoládě se nacházejí látky, které v mozku vyvolávají pocit lásky, uvolnění, radosti a spokojenosti. Ostatně s její pomocí řada lidí řeší různorodá trápení a starosti. A také je poměrně návyková.

„Čokoláda obsahuje vitamin E, což je vitamin, který je mládnoucí nebo dlouhověký. Obsahuje niacin, což je jedna z aminokyselin, která víceméně také pomáhá tomu, abychom byli krásní a mladí. A záleží na tom, co do té čokolády dáme,“ upozorňuje Kateřina Cajthamlová.

Čím je v čokoládě více obsažených kakaových bobů, tím je tučnější. Mléčné čokolády bývají naopak sladší. Jestli je ze zdravotního hlediska horší víc tuku nebo cukru, není prý úplně lehké hodnotit. Dietoložka Kateřina Cajthamlová by se přikláněla spíše k názoru, že je lepší konzumovat hořkou čokoládu.

Čtěte také

„Řekla bych, že pro zuby je podstatně horší víc cukru. A zejména takové ty lepivé náplně jako býval fondán nebo karamel. Po nich je opravdu třeba si zuby dobře čistit, protože jinak se vám budou hrozně kazit. V podstatě hořká čokoláda zubům takřka prospívá. Nebo to radši nebudu říkat, ale neškodí jim rozhodně tolik, protože obsahuje třísloviny, které mírně snižují tvorbu zubního kazu.“

Obecně má 100 gramů čokolády zhruba 500 kilokalorií (kcal), což představuje kolem čtvrtiny běžného denního příjmu dospělé ženy. Kalorická bomba ale může být výhodou v případě aktivních sportovců nebo lidí, kteří se chystají na náročnou expedici.

Kateřina Cajthamlová

„Je maloobjemová a vysokoenergetická. Nedělá velké výkyvy hladiny cukru, protože čokoláda má nízký glykemický index díky tomu, že má hodně tuků. Čili ten cukr je v ní kryt tukem a vzestup hladiny cukru po čokoládě je pomalejší než po něčem, co je vysloveně sladké. Takže kakao působí jako mírný stimulant nervového systému.“

Kdo by se měl čokoládě raději vyhnout? A jaké výhody mají čokolády s mandlemi? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio