Povodňové telefonní linky stále fungují

6. leden 2003

Povodňové telefonní linky, které loni v srpnu zřídily některé humanitární organizace, stále fungují. Lidé postižení současnými záplavami se mohou obracet pro radu na odborníky přes vysoušení i na psychology. Humanitární pracovníci se ale shodují, že lidé zatím krizová čísla nevyhledávají. Na čísle 257 090 641 humanitární organizace ADRA jsou stále k dispozici odborníci, kteří odpovídají na dotazy především o způsobech vysoušení zaplavených domů.

ADRA nyní působí v pěti oblastech, které zasáhly srpnové záplavy. Své povodňové koordinátory má v Praze, na Mělnicku, Litoměřicku, Děčínsku a Ústecku a v jižních Čechách. Krizovou linku provozuje i Česká katolická charita. Ani na číslo 800 100 108 však zatím lidé nevolají tak často jako po loňských povodních.

Povodňovou situaci stále monitorují i pracovníci humanitární společnosti Člověk v tísni. Společnost neprovozuje žádnou speciální krizovou linku. Její telefony ale samozřejmě fungují. Na povodňovém kontě společnosti se už sešlo 250 miliónů korun. Z toho zatím bylo 26 miliónů věnováno na pomoc postiženým rodinám; 54,4 miliónu šlo na projekty veřejného zájmu - výstavbu obecního bydlení, opravy škol, domovů důchodců a obecních komunikací.

Spustit audio