Požár Alzheimer centra v Roztokách u Prahy. Hasiči vyhlásili 4. stupeň požárního poplachu

1. červen 2022 21:30, aktualizováno

Rozsáhlý požár Alzheimer centra v Roztokách u Prahy si dnes večer vyžádal více než pět desítek zraněných. Hasiči vyhlásili 4., tedy nejvyšší stupeň poplachu, na místě zasahuje 23 jednotek.

AKTUALIZUJEME:

Záchranáři ukončili zásah u Alzheimer centra v Roztokách, na místě zůstávají pro případ potřeby tři posádky. Hasiči pokračují v likvidaci požáru.

Na místě se nachází i Radiožurnál. „Na křižovatce pod centrem je pořád 10 záchranářských vozidel. Už odjel speciální vůz Fénix pražské záchranky, který je vypravován na velké zásahy. Hasiči museli z budovy, která pořád hoří, evakuovat 56 klientů,” uvedl.

Klienty, kteří toho byli schopni, převezli hasiči evakuačním autobusem do okolních center. 12 zraněných odvezl speciální vůz Fénix, který pražská záchranka vybavuje při velkých zásazích. 

Zásah hasičů, požár Alzheimer centra v Roztokách u Prahy

„V současné chvíli je poplachový stupeň zvýšen na zvláštní, což je nejvyšší možný, máme tady asi dvě desítky jednotek a všechny naše práce směřují v současné chvíli na uhašení budovy. Všichni lidé už jsou evakuovaní,“ popsala situaci pro Radiožurnál Tereza Sýkora Flígrová. 

Hasiči, kteří zasahují u požáru alzheimer centra v Roztokách u Prahy, vyhlásili nejvyšší, zvláštní stupeň poplachu. S požárem bojuje 23 jednotek, což je téměř 100 hasičů, pod kontrolou ho ještě nemají, řekla ČTK kolem 21:30 mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová.

Podle dosavadních informací záchranářů bylo 51 lidí zraněno lehce, jeden člověk má středně těžké zranění a dva lidé jsou v kritickém stavu. ČTK to sdělila mluvčí krajské záchranné služby Monika Nováková.

Hasiči seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících. K 20:30 se jim podařilo zachránit 56 klientů, následně objekt dál prohledávali. Budova byla podle mluvčí krajských hasičů Terezy Fliegerové požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven. Personál podle Novákové opustil objekt před příjezdem záchranářů. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, později ho zvýšili na třetí ze čtyř možných.

Starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09) označil požár alzheimer centra za obrovskou katastrofu. Věří, že už jsou všichni klienti venku. Zplodiny byly podle něj všude. Nováková uvedla, že na místo přijel evakuační autobus středočeských hasičů, který převeze klienty do okolních center. Policisté uzavřeli všechny přilehlé ulice a umožňují průjezd pouze vozidlům Integrovaného záchranného systému.

Požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy

Pražští zdravotní záchranáři vyslali na pomoc kolegům ze Středočeského kraje záchranářský speciál Fenix, záchranářskou posádku a leteckou výjezdovou skupinu, která už se vrací zpět na základnu.

"Žádný pacient nevyžadoval letecký transport," uvedla pražská záchranná služba na twitteru. "Pražský fenix odváží 12 lidí. Všichni lehce zranění," doplnila středočeská záchranná služba.

Roztocké alzheimercentrum má kapacitu 60 lůžek. Kromě domova se zvláštním režimem poskytuje také služby denního stacionáře. Provozovatelem je skupina Domov Alzheimer, která provozuje obdobná zařízení v Mostě, Přerově a Lázních Darkov na Karvinsku.

zdroj: ČTK
Spustit audio