Požár Alzheimer centra v Roztokách u Prahy. Zraněno je přes 50 lidí, dva zemřeli

2. červen 2022

Při požáru alzheimer centra v Roztokách u Prahy zemřeli dva lidé. Hasiči je našli při dohašování a postupu budovou. Na twitteru to uvedla záchranná služba. Jde tak o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory za poslední roky. Hasiči podle záchranné služby našli při dohašování také jednoho těžce zraněného člověka, kterého sanita odvezla do kladenské nemocnice.

„Při průzkumu uvnitř budovy, který bylo možné provést až v pozdních nočních hodiná, našli hasiči dvě usmrcené osoby,“ řekla Radiožurnálu mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová.

Rozsáhlý požár vypukl ve středu večer a vyžádal si více než pět desítek zraněných. Mluvčí středočeských hasičů řekla, že hasiči budou na místě požáru zasahovat minimálně do čtvrtečního dopoledne.

„Na místě zasahovalo deset posádek, osm pozemních a dvě letecké,“ uvedla ve středu večer mluvčí krajské záchranné služby Monika Nováková. „56 klientů bylo z budovy evakuováno už ve 20.30, personál opustil budovu před příjezdem záchranářů,“ dodala.

„Vůz pražských záchranářů Fénix odvezl 12 lidí do motolské nemocnice, jednu osobu v kritickém stavu převezli naši záchranáři do kladenské nemocnice. Osoba byla s inhalačním traumatem. Nikdo nemusel být transportován letecky,“ upřesnila Nováková. Dodala, že se podle ní jednalo o jeden z nejnáročnějších letošních zásahů.  

V noci ale museli záchranáři na místo znovu. „Při dohašování a postupu budovou bohužel středočeští hasiči objevili dvě mrtvé osoby a jednu osobu se středně těžkým zraněním, kterou naši záchranáři odvezli sanitou do Oblastní nemocnice Kladno,“ uvedli.

Hasiči po nahlášení požáru nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, později ho zvýšili na třetí. Rozeznávají celkem čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích. Celkem na místě zasahovalo23 jednotek hasičů, včetně pěti pražských jako výpomoci.

Starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09) označil požár za obrovskou katastrofu. Věří, že už jsou všichni klienti venku, zplodiny byly podle něj všude. Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na svém twitteru poděkovala všem zasahujícím záchranným složkám. 

autor: Radek Duchoň
Spustit audio