Požár haly příbramského Ravaku patrně způsobilo vznícení stroje, škoda přesáhla 50 milionů

17. srpen 2018 19:37

V Příbrami v pátek vypukl požár v průmyslovém areálu výrobce bazénů a koupelen Ravak. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. V areálu byli zaměstnanci, všichni se podle příbramského starosty a člena představenstva firmy Jindřicha Vařeky (ANO) stihli evakuovat.

Celou noc hasiči dohašovali skrytá ohniska po požáru haly firmy Ravak v Příbrami. Nikdo se nezranil, hasiči evakuovali osm lidí. 

Mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková řekla, že hořela hala, ve které je například pryskyřice na výrobu van. Při požáru se následně propadla střecha. Hasiči tak museli plameny likvidovat s pomocí výškové techniky. Narušena byla i statika budovy.

Dopoledne na místo přijedou hasičští vyšetřovatelé. "Budou zjišťovat společně s policií příčinu požáru," doplnila Kereková.

Žádné škodlivé látky v ovzduší nejsou, lidé můžou bez obav větrat. Škoda podle prvních odhadů bude minimálně v řádu desítek milionů korun.

Příbramský starosta Jindřich Vařeka řekl, že podle zaměstnanců začalo hořet na stroji, který stříká vany polyuretanem. 

Dým byl vidět z několikakilometrové vzdálenosti. Policie uzavřela přilehlou Obecnickou ulici. Server pribram.cz uvedl, že v objektu mohou být také tlakové lahve.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý – zvláštní, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Ravak je česká akciová společnost vyrábějící vybavení koupelen. Vyrábí například umyvadla, sprchové kouty, vany nebo koupelnový nábytek.

Spustit audio