Požár obchodního domu v centru Benešova je pod kontrolou, škoda přesáhne 50 milionů

14. listopad 2022

Středočeští hasiči dohašují požár obchodního domu Hvězda v Benešově z pondělního odpoledne. Stupeň poplachu snížili ze IV. stupně na druhý. Záchranáři ošetřili pět lidí. Chemická laboratoř na místě nezjistila škodlivé zplodiny, obyvatelům bylo přesto doporučeno, aby nevětrali.

"Celý objekt je zakouřený, vypínají se přívody plynu a elektřiny, hasiči budovu prohledávají. Nehoří to plamenem, ale kouří," uvedla mluvčí středočeských hasičů Dagnar Zemanová. Ještě před 19 hodinou se požár kvůli hustému kouři nepodařilo lokalizovat.

Na místě zasahovaly téměř tři desítky desítky profesionálních i dobrovolných jednotek.

Pod kontrolu dostali hasiči požár v pondělí ve 21:36. Vstup do budovy je možný pouze za dodržení bezpečnostních opatření, na jednom místě v prvním patře se propadl strop.  Zásah nadále pokračuje, likvidace ještě vyhlášena není. "Teď se provádí průzkum termokamerou a dohašování ohnisek požáru," uvedla Zemanová.

Na místě pracuje také vyšetřovatel, který zjišťuje příčinu vzniku požáru. Předběžná škoda je asi 50 milionů korun.

Do Benešova dorazila také chemická laboratoř z Kamenice, která měří unikající zplodiny. Jejich koncentrace nebyly zdraví škodlivé.  "Dostali jsme od hygieniků doporučení, aby obyvatelé města nevětrali a nechodili ven. Informaci jsme vyhlásili rozhlasem," poznamenal benešovský starosta Jaroslav Hlavnička z uskupení Volba pro Benešov, který se byl na místě podívat.

Záchranáři ošetřili pět lidí, mezi nimi tři hasiče, kteří se nadýchali kouře. Jejich stav ale nevyžadoval převoz do nemocnice. 

autor: jum
Spustit audio