Požár v čáslavské slévárně způsobil škodu za 1,5 milionu korun

20. prosinec 2020

Škodu 1,5 milionu korun má na svědomí požár, který vypukl v sobotu večer ve slévárnách v Čáslavi. Na místě kromě hasičů z Čáslavi a Kutné Hry zasahovaly i jednotky dobrovolných hasičů z okolních obcí.

„Čáslavští profesionálové byli na místě prakticky okamžitě po vyhlášení poplachu, protože objekt sléváren je přímo proti stanici ve Vrchovské ulici,“ uvedl mluvčí hasičů Ladislav Holomčík.

Prvotní průzkum podle jeho slov odhalil požár lisu na zpracování hliníku v obrovské výrobní hale, která byla silně zakouřená zplodinami hoření. Vedlejší lisy a další technologie zasaženy nebyly. „V době vzniku požáru se v hale nacházelo asi třicet zaměstnanců, z nichž někteří se snažili plameny zlikvidovat ručními hasicími přístroji, ale tento zásah nebyl příliš účinný. Všichni však stačili pracoviště opustit a byli bez zranění venku,“ dodal Holomčík.

Zakouřené prostory po požáru ve slévárně v Čáslavi

Vzhledem k velmi silnému zakouření a rozlehlosti celého prostoru a také s ohledem na vysokou hodnotu výrobních zařízení požádal velitel o posily a nechal vyhlásit druhý poplachový stupeň. Do Čáslavi tak kromě profesionální jednotky z Kutné Hory zamířily i dobrovolné sbory obcí Bratčice, Dolní Bučice, Kutná Hora – Malín a Žleby. V rámci

Zakouřené prostory po požáru ve slévárně v Čáslavi

mezikrajské spolupráce byl poplach vyhlášen i dobrovolným hasičům z Golčova Jeníkova z Kraje Vysočina. Z benešovské stanice vyslal operační důstojník velkokapacitní přetlakový ventilátor a další z mladoboleslavského podniku ŠKODA AUTO a.s.

„Před půl desátou večer byl požár zlikvidován a po konzultaci s technologem byla obnovena výroba, aby bylo možné lépe stanovit rozsah celkové škody. Půl hodiny poté bylo po závěrečné kontrole místo zásahu předáno manažerovi firmy,“ upřesnil Holomčík.

Podle vyšetřovatele vznikl požár v klimatizační jednotce vysokotlakého lisu, jeho přesná příčina zatím objasněna nebyla. Přímé škody byly vyčísleny na jeden a půl milionu korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil hasiči uchránili majetek v částce 80 milionů.

zdroj: HZS Středočeského kraje
Spustit audio