Požár v dřevařské firmě v Zákolanech na Kladensku způsobil škodu 1,4 milionu korun

10. březen 2021

Deset profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů zasahovalo v úterý odpoledne u požáru ve firmě na zpracování dřeva v Zákolanech na Kladensku. Oheň se jim podařilo lokalizovat zhruba dvě hodiny po nahlášení, v 17 hodin byl zcela zlikvidován.  

Operační důstojník na místo vyslal profesionální jednotky ze stanic Kralupy nad Vltavou, Kladno a Slaný spolu s podnikovou jednotkou Správa železnic Kralupy nad Vltavou a také dobrovolnými jednotkami obcí Brandýsek, Dřetovice, Kralupy nad Vltavou, Minice – Kralupy nad Vltavou, Kozinec a Zákolany. „Vzhledem k většímu počtu vyslaných jednotek byl ihned vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu,“ vysvětlila mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Hořel tam velký přístřešek o půdorysu 50x8 metrů, ve kterém firma vyráběla palivové dřevo. „Už v prvních minutách zásahu se půlka přístřešku zbortila,“ dodala mluvčí. Na místním rybníce bylo také zřízeno čerpací stanoviště pro zajištění nepřetržité dodávky hasební vody.

Ve chvíli, kdy byl požár lokalizován, se hasiči mohli zaměřit na rozebírání konstrukce za pomoci lan a vysokozdvižného vozíku. Zároveň hledali svářecí soupravu s tlakovými lahvemi, kterou našli v nepoškozeném stavu. Dobrovolná jednotka hasičů obce Zákolany byla na místě až do středečního rána

„Škoda byla vyčíslena na 1 400 000 korun, příčinou vzniku požáru se zabývá hasičský vyšetřovatel. Celá událost se obešla bez zranění,“ shrnula úterní zásah mluvčí hasičů.

autor: Von
Spustit audio