Pozor, jede vlak! Výstražná světla se objeví i na deseti železničních přechodech pro pěší u trati z Prahy – Smíchova do Hostivice

13. listopad 2018 08:14

Železničáři postavili závory i s výstražnými světly na některých cestách pro pěší. Chtějí tak zvýšit bezpečnost lidí při přecházení kolejí. V rámci úprav železničních přechodů pro pěší na ně nainstalovali stejné zabezpečení jako na přejezdech pro auta. Uprostřed parku tak můžete narazit na zavřené závory a blikající červené světlo, které vás upozorní na přijíždějící vlak.

Na trati vedoucí z pražského Smíchova směrem přes Pražský semmering do Hostivice je 10 nově zabezpečených železničních přechodů pro pěší. Na tom by nebylo nic tak divného, kdyby nešlo o chodníky nebo lesní cesty, kam auta nesmí vjíždět a ani se tam nedostanou. V celé České republice je takto několikanásobně zabezpečených pouze 29 přechodů a další budou přibývat.

Přechod pro pěší se světly a závorami na trati Pražského semmeringu

Jeden ze zabezpečených přejezdů je například poblíž železniční zastávky Praha – Cibulka. „Pokud na pěších přechodech nevyhovují rozhledové poměry pro traťovou rychlost, v tomto případě se jedná o rychlost 70 kilometrů v hodině, musíme stávající přechody zabezpečit světelným výstražným znamením,“ vysvětluje mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Železniční přechod na trati mezi pražským Smíchovem a Hostivicí

Rekonstrukce trati z Prahy – Smíchova do Hostivice včetně unikátních viaduktů v Prokopském údolí přijde na asi půl miliardy korun. Na trať se vlaky vrátí 18. prosince.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio