Pozvánka do Salzburku. Výročí autora detektivek Louise Weinerta-Wiltona

5. květen 2023

První květnové Sousedy začínáme pozvánkou do Salzburku. Toto rakouské město ležící v podhůří Alp představilo nedávno Rakouské kulturní fórum v Praze.

Na salzburském večeru se hovořilo především o kulturní nabídce. Představili ji paní Andrea Minnich z turistického centra a také Ulrcih Leisinger, ředitel mezinárodní nadace Mozarteum. Oba si k mikrofonu pozval také náš magazín. Povídali jsme si například o salzburském festivalu ale samozřejmě také o Mozartovi.

Druhá část pořadu ve výročí týdne představí spisovatele Aloise Weinerta, známějšího pod uměleckým jménem Louis Weinert-Wilton, který se narodil 11. května 1875 v Bezdružicích/Weseritz.

Začínal jako redaktor Prager Tagblatt, později se stal šéfredaktorem listu Prager Abendblatt. Poté až do roku 1936 působil jako obchodní ředitel Neues deutsches Theater. Zároveň věnoval vlastní literární tvorbě. Před první světovou válkou psal především divadelní hry, na konci 20. let začal pod jménem Louis Weinert-Wilton psát detektivní romány.

V roce 1936 odešel na volnou nohu a živil se už jenom psaním. Weinertovy detektivní příběhy se odehrávají v anglickém prostředí. Vydal jich celkem 11 – všechny si získaly značnou oblibu u čtenářů. V 60. letech byly čtyři dokonce v Německu zfilmovány.

Autor předlohy Louis Weinert-Wilton se úspěchu nedožil. Zemřel 5. září 1945 v Praze v internačním táboře pro české Němce.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio