Práce policejního vyjednavače je o naslouchání, říká šéf pražské jednotky Karel Pošíval. Nejdéle přesvědčoval sebevražedkyni 12 hodin

8. listopad 2022

Správná slova někdy můžou zachránit život. Své o tom ví Karel Pošíval, který v Praze šéfuje týmu policejních vyjednavačů. Ti rozmlouvají ozbrojeným lidem, aby pustili rukojmí, nebo přesvědčují sebevrahy, aby si neubližovali.

„Dobrý den, pane. Můžu si stoupnout támhle? Nebude vám to vadit?“

Zásah přímo v terénu. Policejní vyjednavač si sedá na kraj vysoké zdi u pražského Vyšehradu. Metr od něj sedí muž. Nohy má přehozené směrem do propasti a je připravený skočit dolů.

„Budem si tykat. Nevadí?“

Vzlykající muž vstává a i s vyjednavačem si odchází o kus dál popovídat.

„Pojď, sedneme si tady a pokecáme. Ty si nemáš s kým pokecat, viď? To je to nejhorší.“

Policejní video z letošního května ukazuje, co umí tým Karla Pošívala. Ten pražským vyjednavačům šéfuje pět let a u policie slouží už přes dvě desetiletí.

V posledním roce pokusů o sebevraždu přibylo

„Ve vyjednávání platí jedna zásada. 80 procent toho, co děláme, je naslouchání. A jenom 20 procent mluvení,“ říká Karel Pošíval. Vyjednávání většinou trvá celé hodiny. Nejdéle s pražskými kolegy přemlouval sebevražedkyni celých 12 hodin.

„Povedlo se nám přesvědčit paní, která chtěla skočit ze skály, aby šla k nám do bezpečí. Ale jsou i případy, kdy kolegové vyjednávali třeba dva dny.“

Čtěte také

Někdy se bohužel stane, že přesvědčování nezabere. Šéf pražských vyjednávačů zatím případ, kdy by člověk sebevraždu dokončil, naštěstí neměl. Vzpomíná však na jeden, který ho zasáhl asi nejvíce, i když skončil dobře. Týkal se totiž malého dítěte.

„Psychicky nemocný člověk držel jako rukojmí malou holčičku. Držel jí na krku nůž a hrozil, že ji zabije, pokud nebudou splněny jeho podmínky.“

V jeho týmu pracuje v současné době jedenáct lidí, devět mužů a dvě ženy. Vyjednavaček by tam ale chtěl mít Karel Pošíval víc, osvědčily se třeba u případů týraných žen.

V Praze vyjednavači vyrážejí do terénu přibližně jedenkrát týdně. V posledním roce ale pokusů o sebevraždy, které lidem rozmlouvají, přibylo.

Na okrajích mostů nebo skal se objevují čím dál častěji mladí lidé. Co je k tomu nejčastěji vede? Poslechněte si v reportáži Marie Veselé.

autoři: Marie Veselá , JMys
Spustit audio

Související