Pracovník kraje posílal tři roky miliony z účtu úřadu na účet přítelkyně. Nikdo si toho nevšiml

19. říjen 2018 07:38

Zaměstnanec ukradl středočeskému krajskému úřadu šest milionů korun. Z depozitního účtu, kde úřad shromažďoval kauce od autodopravců, posílal ekonom odboru dopravy tři roky peníze na účty vedené na svoji přítelkyni. Úřad si po celou dobu ničeho nevšiml, muž se nakonec přiznal své šéfové. Na případ upozornila Mladá fronta DNES.

Muž na středočeském krajském úřadu pracoval devět let, z toho osm byl v účetním oddělení. Mladá fronta uvádí, že podle tehdy platné krajské směrnice musel převodní příkazy kromě něj podepisovat i jeho nadřízený, tedy vedoucí odboru dopravy. Buď tedy jeho tehdejší šéf muže zplnomocnil a ten příkazy podepisoval sám, nebo vedoucí odboru vystavené příkazy vůbec nekontroloval.

Podle předběžné kontroly měla odcizená částka dosahovat bezmála dvou milionů korun. Z výsledků vyšetřování ale vyplynulo, že zpronevěřená částka byla až trojnásobně vyšší - tedy skoro šest milionů.

Policie bývalého úředníka před pár dny obvinila ze spáchání trestného činu zpronevěry.  Muži hrozí až deset let za mřížemi.

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy
Spustit audio