Praha dnes opět otevřela centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech

11. červenec 2022

Pražský magistrát dnes znovu otevřel krajské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny ve Vysočanech, které uzavřel v polovině června kvůli velkému množství běženců v hlavním městě.

Praha už nebude běžencům nabízet trvalejší bydlení ve vlastních kapacitách. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) znovuotevření vychází z rozhodnutí vlády, které označil za chybné.

Centrum u metra Vysočanská bude mít podle dřívějších informací otevírací dobou od pondělí do čtvrtka mezi 08:00 a 15:00 a v pátek od 08:00 do 14:00. Bude uprchlíkům stejně jako před uzavřením pomáhat se zařízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalších úkonů. Město nicméně již kvůli naplněné kapacitě nebude s výjimkou provizorních stanových městeček a kapacit zajišťovaných Správou uprchlických zařízení nabízet Ukrajincům ubytování.

O znovuotevření rozhodl krizový štáb hlavního města koncem června, podle Hřiba to vycházelo z příkazu vlády. Primátor rozhodnutí označil za špatné, stát měl podle něj nejprve dořešit systém relokace běženců z přetížené Prahy. Podle dat ministerstva vnitra získalo od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než čtyřmi měsíci povolení k pobytu asi 377.000 uprchlíků, z toho 89.000 v hlavním městě.

zdroj: ČTK
Spustit audio