Praha i letos ruší slavnostní rozsvícení vánočního stromu, trhy na Staroměstském náměstí budou

22. listopad 2021 19:16

Slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na pražském Staroměstském náměstí se konat nebude. Důvodem je zhoršující se epidemická situace. Na sociálních sítích to v pondělí večer oznámila městská firma Prague City Tourism.

Vánoční strom na Staroměstské náměstí dorazí v noci na úterý. "S lítostí musíme oznámit, že slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí plánované na 27. listopadu se vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci neuskuteční," uvedla v pondělí večer společnost na twitteru.

Opakuje se tak scénář z roku 2020, kdy se vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze kvůli pandemii korovnaviru rovněž rozsvěcel bez lidí. Ti se na něj mohli podívat na videozáznamu. 

Letošním vánočním stromem je smrk vysoký 21,5 metru ze soukromé zahrady v Dolní Černé Studnici na Jablonecku. V neděli smrk pokáceli pracovníci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy, v úterý ráno by měl být v hlavním městě.

V noci na úterý pracovníci strom na náměstí vztyčí a následně ho budou po celý týden zdobit.

Po Vánocích poputují větve smrku do pražské zoologické zahrady jako krmivo pro zvířata a z kmene vyrobí studenti střední odborné školy nábytek pro lidi v pražských domovech seniorů a v domovech dětí a mládeže.

Tradiční vánoční trhy v centru města se podle dosavadních informací od pořadatelské společnosti Taiko konat budou. Trhy by měly začít v sobotu a trvat by měly do čtvrtka 6. ledna. Firma Taiko trhy pořádá i na Václavském náměstí a náměstí Republiky. Další se konají například na náměstí Míru či na Tylově náměstí.

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio