Praha je městem s největším počtem ovocných sadů na světě, říká Lenka Linhartová ze spolku Na ovoce. Přijďte si natrhat!

23. květen 2022, aktualizováno

Spolek Na ovoce už 8 let mapuje volně rostoucí ovocné stromy, keře a bylinky v celém Česku. Na webu vytváří interaktivní mapu, ze které každý může vyčíst, kde ve svém okolí nasbírá ovoce zdarma. Členové spolku se o ovocné sady starají, vracejí staré odrůdy do přírody, pořádají vzdělávací, kulinářské a tvůrčí workshopy nebo ovocné slavnosti.

„Současně je pro nás důležité, aby web Na ovoce byl prostředím, ve kterém je zábavné se pohybovat. Můžete se seznamovat, můžete diskutovat, najdete zde odpovědi na své otázky. Chceme, aby Na ovoce žilo dnem i nocí, aby vám nové objevy nedaly spát. Abyste byli inspirováni a inspirovali druhé, podobně jako to dělá příroda s námi,“ píší na webu.

A možná brzy vyjde kniha Pražské ovocné sady, unikátní průvodce, díky kterému můžete město poznávat „jedlýma“ očima. Praha totiž mezi rušnými uličkami schovává spousty starých sadů, kde si můžete zdarma načesat jablka, hrušky, třešně a další ovoce.

Pražské ovocné sady

Sady nabízejí stín, čerstvý vzduch, prostor pro dětské hry, sousedská setkání a chvíle klidu, které v současné době tolik potřebujeme.

Spolek vybírá peníze na vydání knihy na platformě Hithit. Pokud se to povede a peněz bude dostatek, v průvodci najdete detailní popis patnácti pražských sadů, jejich historii, současnost a zajímavosti (Biocentrum u Vinoře, Cibulka, Červený Vrch a Vokovická třešňovka, Havránka, Housle, Na Krutci a další), podrobné mapky včetně navrhovaných výletních tras, dostupnosti MHD a možnosti cest s kočárkem, seznamy odrůd s praktickým kalendáriem, kdy které druhy ovoce v jednotlivých sadech dozrávají, charakteristik vybraných druhů, ovocné recepty a snímky fotografa Richarda Hodonického.

„Kdykoliv navštívím sady, Richarda tam potkám,“ směje se Lenka Linhartová ze spolku Na ovoce. „Jeho fotky zachytily atmosféru sadů ve všech ročních obdobích. A ta atmosféra je fascinující!“

Jaro v Klíčovských sadech
Spustit audio