Praha je na med perfektní, pochvalují si pražští včelaři. Jejich počty v metropoli stoupají

20. červenec 2021

Pražským včelařům pomalu končí další část sezóny. Včely už se totiž postupně chystají na zimu. Letošní sezónu měly ještě náročnější než obvykle, hlavně kvůli chladnému jaru.

„Letos není horší med. Je skvělej, směsnej, květovej. Praha je perfektní na med. Jsou tu různé druhy rostlin na rozdíl od venkovských monokultur. Jen je ho míň,“ hodnotí úrodu David Zítek ze společnosti Pražská včela, která mimo jiné pomáhá začínajícím včelařům.

Podle chovatelů včely k městům, a taky k Praze, neodmyslitelně patří. Zajišťují opylování rostlin, což zajišťuje velkou diverzitu přírody. A uvědomuje si to i čím dál tím víc lidí. Pražská organizace včelařského svazu eviduje 720 včelařů. Zhruba před deseti lety byl jejich počet skoro o tři stovky nižší.

David Zítek ze společnosti Pražská včela

„Kdo chce začít včelařit, jako první potřebuje znalosti. Ti, kteří začínají systémem pokus-omyl, můžou ohrozit i další včelaře v okolí,“ varuje Zítek. „Není to jen med a zábava, ale i zodpovědnost,“ dodává.

Od minulého týdne má úly třeba i třetí městská část. Med, na který si zřejmě bude muset počkat až do příštího roku, chce využívat zatím pro své potřeby. Jak ale podotýká včelař Augustin Uváčik, na včelaření se lidé dávají z různých důvodů. A mnohdy to není jen vidina vlastního medu.

„Včely nabízí i obrovskou inspiraci. Jsou to neobyčejné, nehmatatelné věci, které lidem předávají. Jsou to kolikrát nějaké přírodní zákony, které neznáme,“ říká Uváčik, který se stará například o včelstva na střeše Rudolfina.

Augustin Uváčik u úlů na střeše Rudolfina
Spustit audio