Praha má zájem koupit nádraží Vyšehrad, mluví se i o možnosti vyvlastnění. V budoucnu by zde mohla být umístěna Slovanská epopej

26. únor 2020

Odbavovací halu bývalého vlakového nádraží Praha - Vyšehrad chce hlavní město koupit. Kulturní památku mu nabízí nynější vlastník, firma RailCity Vyšehrad, za více než 117 milionů korun. Někteří pražští politici by tam rádi přestěhovali Slovanskou epopej. A kdyby to nevyšlo, sloužila by tato nyní chátrající památka po opravě jako obytný dům nebo by v ní byly kanceláře.

Objekt vlakového nádraží Praha Vyšehrad je v katastrofálním stavu, přestože byl v roce 2001 prohlášen kulturní památkou. Pražský magistrát by budovu rád odkoupil a nechal zrekonstruovat.

V současné době se vedou jednání o ceně: „Poslední jednání byla o ceně kolem 117 milionů korun, nicméně posudek, který má hl. m. Praha k dispozici je na nějakých 67 milionů korun. My chceme v jednáních pokračovat, i s ohledem, na to, že by zde případně mohla být po rekonstrukci umístěna Slovanská epopej,“ shrnuje plány radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09), který bude mít další schůzku se zástupci majitele objektu za čtrnáct dnů.

Někteří politici dokonce uvažují i o vyvlastnění nádraží Vyšehrad, hlavně kvůli tomu, že se majitel o objekt nestará a nechává ho chátrat: „Zdůrazňuji ale, že pokud dochází k vyvlastnění, vždy je to za náhradu, tedy za cenu určenou znaleckým posudkem,“ vysvětluje předseda zastupitelů Spojených sil pro Prahu a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). O možnosti vyvlastnění památkově chráněné secesní budovy se v pražské magistrátní koalici začne jednat až v případě, kdy nebudou úspěšná jednání o odkoupení památky.

Bývalé vlakové nádraží Praha - Vyšehrad, stav 26. 2. 2020

Secesní budova haly bývalého vlakového nádraží Praha – Vyšehrad byla postavena na přelomů let 1905 a 1906, přesné datum dokončení stavby není známé. V roce 1960 přestala budova sloužit jako železniční stanice a od té doby pomalu chátrala. V roce 1990 proběhla její částečná oprava, ale nebyla kvalitně provedena a do budovy začalo zatékat. Kulturní památkou byla prohlášena v roce 2001, v roce 2007 došlo prostřednictvím výběrového řízení k jejímu prodeji. V současné době je budova v desolátním stavu.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio