Praha plánuje zpřístupnit veřejnosti ateliér sochařky Wichterlové

10. říjen 2019

Vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle měl jedinou sestru, Hanu. Ta se na rozdíl od svého bratra celý život věnovala umění. Sochařskou dílnu měla na pražském Újezdě. Ateliér, kde první dáma moderního českého sochařství 50 let tvořila, teď plánuje Praha zpřístupnit lidem.

Sochařka zemřela v roce 1990, od té doby byl ateliér v podstatě zavřený. Patřil Praze 1, její bývalé vedení ho chtělo prodat. Za záchranu se ale postavila rodina Wichterlové a také řada známých osobností. Nakonec se městská část domluvila s magistrátem a politici podepsali memorandum o převzetí budovy a zahrady. 

Magistrát chce zpřístupnit ateliér sochařky Wichterlové

Do muzea se podíváte nejdříve v roce 2022. „Ideálně bychom byli rádi, kdyby v řádech let, dejme tomu tři, čtyři roky, tak že by se ateliér opravdu zpřístupnil veřejnosti,“ říká radní Hana Třeštíková z uskupení Praha Sobě.

Ateliér by měl připomínat její tvorby. Interiér plánuje město zachovat tak, jak je, aby si lidi mohli prohlédnout, jak Wichterlová žila. V zahradě potom plánuje Galerie hlavního města pořádat koncerty, nebo výstavy. Nejdřív ale musí dělníci domek opravit a také zkulturnit přilehlou zahradu. Magistrát na to už z rozpočtu uvolnil přes šest milionů korun.

Magistrát chce zpřístupnit ateliér sochařky Wichterlové
autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio