Praha připomíná výstavami 50. výročí okupace Československa

18. srpen 2018

Občané si připomínají padesáté výročí od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa různými akcemi. V Praze například výstavami v Národním památníku na Vítkov, v Czech Photo Centre nebo třeba na Staroměstské radnici.

Panelová výstava Neznámá hrdinka od rozhlasu na Vítkově představuje příběh lékařky pražské záchranné služby, která zachraňovala raněné u budovy Československého rozhlasu v době největších bojů 21. srpna 1968. Text mladá lékařka napsala týden po invazi svým rodičům. „Okolo rozhlasu se opět začalo střílet, naši lidé jim zapalovali tanky a transportéry, vozy s municí. Bylo to strašné, snad ještě v životě jsem nezažila tolik strachu, co jsem prožila během těch několika hodin. Kolem nás lítaly kulky z kulometů, vybuchovaly zásoby munice, hořely tanky a všecko byl jeden kolotoč – vyhnout se kulkám a lítajícím střepinám z vybuchující munice, sebrat raněné, naložit, rozvést do nemocnic, vrátit se a to všechno dokola, dokud ta hrůza po několika hodinách nepřestala,“ líčí ve svém dopise zdravotnice. Výstavu si zájemci mohou prohlédnout až do jara 2019.

Jovan Dezort získal za snímek s názvem Dialog čestné uznání.

Okolo tisíce archivních fotografií, které připomínají události a život roku 1968 v tehdejším Československu, poslali občané z Česka a Slovenska do společného soutěžního projektu Českého rozhlasu a společnosti Czech Photo. Vítězné snímky jsou k vidění v pražské galerii Czech Photo Centre v Nových Butovicích do 16. září.

Fotografie „Vlajka, Václavské náměstí" od Libuše Kyndrové.

Další výstava se koná na Staroměstské radnici. Snímky od 40 fotografů dokumentují vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968, demonstrace a další bezprostřední reakce obyvatel nebo pohřeb Jana Palacha. Expozice zachycující atmosféru Prahy a dalších velkých měst potrvá do 30. srpna.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio