Praha se snaží snížit v centru města noční ruch. Turisté tak místo barů chodí pařit na byt

18. září 2019 10:45

Zhruba před půl rokem zavedly některé podniky v centru Prahy opatření, aby snížily hluk v ulicích. Na konkrétní výsledky sice zatím čekají, přesto v nich plánují pokračovat i dál.

Měření hluku je právě jedna z věcí, kterou provozovatelé podniků na Praze 1 na letošní sezónu zavedli. Podle Jiřího Chvojky ze Sdružení pro kulturní a občanské soužití na Starém Městě na tom spolupracují třeba s ČVUT a výsledky by měla zpracovávat během podzimního semestru. Přístroje prý navíc dokáží určit i to, odkud hluk pochází. Jestli přímo z klubu, z ulice nebo jestli ho dělají lidé či třeba auta, popřípadě jak se hluk během noci mezi jednotlivými ulicemi a podniky přelívá.

Další novinka, která v podnicích platí, je například zavedení vstupného v nejvytíženější večery, tedy pátek a sobotu. V ulicích to podle Chvojky snížilo počet lidí, kteří pendlují z jednoho podniku do druhého. Nyní zůstávají na jednom místě, některé zákazníky to ale odrazuje. Provozovatelé zaznamenali pokles lidí o několik desítek procent. Posílené jsou ale také ochranky, v ulicích na pravidla po 22. hodině turisty upozorňovaly speciální hlídky a zároveň bary například přestaly spolupracovat s takzvanými pub crowly, což jsou organizované skupiny s průvodcem, který je vodí po podnicích.

Večerky s levným alkoholem

V těchto opatřeních budou chtít provozovatelé pokračovat i dál. Budou ale chtít, aby se víc zapojili třeba strážníci nebo samotná Praha 1. Podle Chvojky se totiž jeden ze zdrojů stížností na rušení nočního klidu přesunul z ulic do bytů. „V centru Prahy vyrostly jako houby po dešti večerky, které prodávají relativně levný alkohol. Většina nových návštěvníků Prahy nebo turistů, kteří přibyli, tak bydlí v soukromém ubytování v Airbnb a podobných službách. A poté, co projdou všechny památky, tak si večer koupí alkohol ve večerkách a jdou pařit k sobě na byt a to je největší problém Prahy 1,“ říká.

Proto sdružení po městské části chce, aby například zakázala večerkám prodávat alkohol po desáté večer. Nebo aby obchody, které si pronajímají prostory přímo od Prahy 1, úřad zkontroloval - jestli mají třeba povolení na prodej alkoholu, popřípadě zrušit výjimky podnikům, které můžou provozovat zahrádku po 22. hodině.

autoři: Martina Topinková , jp
Spustit audio