Praha spustila informační kampaň k očkování proti koronaviru

9. únor 2021

Pražský magistrát se chystá v pondělí otevřít dvě vlastní centra na očkování proti koronaviru. Používat by se měly vakcíny od firmy Moderna, pokud je město dostane k dispozici. I kvůli tomu se Praha rozhodla od úterý spustit informační kampaň. Chce tak nejen odpovídat na otázky, které lidi zajímají, ale také je motivovat, aby na očkování šli, až budou na řadě.

Pro kampaň se město rozhodlo využít nejen svoje vlastní reklamní plochy ve městě, takzvaný mobiliář, ale také tištěná nebo online média či rádiové spoty. Informace by se měly objevovat třeba i na obrazovkách v nemocničních zařízeních nebo v hromadné dopravě. V ulicích by kampaň měla být už k vidění, reklamní spoty v médiích začnou zhruba v polovině února.

Od minulého týdne je plně funkční informační web ockovani.praha.eu, kde jsou všechny informace pohromadě. Nachází se tam také odborníky garantované informace k očkování jako takovému, včetně vyvracení mylných informací nebo dezinformací. Součástí je také návod k registraci k očkování pro seniory.

Jak se Praze daří očkovat, se mohou lidé dočíst hned na první straně webu. K pondělku bylo v Praze naočkovaných lehce přes 66 tisíc lidí. Vakcinace nadále pokračuje.

V souvislosti s dodávkou vakcín firmy Moderna, které zatím město nemá, by měla v pondělí začít fungovat dvě nová očkovací centra spravovaná Prahou - v poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. Dalších bezmála třicet očkovacích míst připravily městské části.

Město doufá, že informační kampaň pomůže tomu, že se k očkování zaregistruje co nejvíc lidí. Magistrát by pak měl přehled, kolik lidí má o očkování zájem a kolik vakcín bude potřeba.

Všechna očkovací místa využitá nejspíš budou, protože je v Praze využívají i lidé ze Středočeského kraje, což znamená, že celkový počet očkování v Praze se nerovná počtu očkovaných Pražanů.

Podle radní pro zdravotnictví Mileny Johnové z uskupení Praha Sobě navíc město připravuje vlastní očkovací strategii, kterou by měli politici řešit příští týden na jednání zastupitelstva.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio