Praha ukázala podobu nového orientačního systému. Změní se cedule v hromadné dopravě i v ulicích města

6. duben 2022

Už od letošního léta by měla být orientace v Praze o něco snazší nejen pro turisty, ale i pro obyvatele a cestující městskou hromadnou dopravou. Hlavní město ukázalo, jak bude vypadat nový orientační systém. Cedule s informacemi v ulicích i v metru mají mít jednotný vzhled.

Bílé bezpatkové písmo na tmavém, většinou černém podkladu. Podobně jako u nových zastávek MHD, které teď město do ulic instaluje, také u nového navigačního systému je základním prvkem jednoduchost. To má pomoct s orientací v Praze nejen turistům, ale i místním. Jak to funguje v praxi by už v létě měli vidět první cestující.

„Směrové tabule, informační panely, zvýraznění těch stěžejních informací, zároveň odjezdové panely, sdělování informací v reálném čase, kdy dopravní prostředek pojede, za kolik minut,“ popisuje ředitel organizace ROPID Petr Tomčík vše, co by se mělo změnit. V první fázi zkoušení nového informačního systému jsou vybrané dvě stanice metra. „Uvažujeme o stanicích Háje, Palmovka, následně Holešovice s ohledem na provázání s železniční dopravou. Jsou plánované ankety, dotazy. Ta podoba není stoprocentně finální, budeme to přizpůsobovat jednotlivým potřebám.“

Součástí nového systému má být také větší důraz na trasy pro pěší a pohyb lidí ve městě. I proto přibydou v ulicích úplně nové prvky. „Obelisk, což jsou nosiče obeliskových map, pokud se dobře pamatuji, tak by jich mělo do Prahy vstoupit až 800 kusů. Dále směrovníky pro pěší, které budou navigovat k těm místním cílům. Tím posledním prvkem je totem, který bude signalizovat stanice metra,“ upřesňuje Tomáš Machek, ředitel grafického studia Side2, které soutěž na nový jednotný informační systém vyhrálo.

Informace pro chodce bude od léta město zkoušet, říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě: „Bude vyznačená pěší trasa ze Staroměstského náměstí přes Letnou k Výstavišti, kde bude pěší orientační systém. Vznikne orientační systém v okolí Nádraží Holešovice, navádění na zastávku, na stanici metra, na železniční stanici.“ Město pak i na základě hodnocení obyvatel systém upraví. S další instalací nových částí systému počítá průběžně od příštího roku. Místa bude vybírat podle toho, kde zrovna budou dělníci pracovat třeba na rekonstrukcích nebo nových stavbách.

Modelový příklad. Označení vstupu do stanice metra linky B
autor: Adam Bejšovec
Spustit audio