Praha uzavřela krajské asistenční centrum. Odbavilo dosud téměř 100 tisíc uprchlíků

16. červen 2022 11:00

Pražský magistrát ve středu večer dočasně uzavřel krajské asistenční centrum pomoci. Důvodem je podle vedení metropole přetížení kapacit města. Zavřené má být na dobu neurčitou. A to minimálně do chvíle, než se s vládou podaří vyjednat lepší systém přerozdělování uprchlíků v celém Česku.

Před budovou byl ráno klid. Od půlnoci, odkdy je centrum zavřené, dorazilo před budovu jen několik lidí. Dovnitř pak vešly desítky romských uprchlíků z pražské Troji. Centrum bude nyní otevřené pouze pro ně.

KACP Praha Vysočany

Na místě je také několik policistů, hasičů a překladatelů. Příchozím rozdávají informační letáky, které uprchlíkům napovídají co dělat a na koho se obrátit. Informují je také, že stále mají možnost získat bezplatnou jízdenku do jiného kraje.

Informátoři mají podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) uprchlíkům vysvětlit, že Praha je plná, neseženou v ní ubytování a i s ohledem na výše nájmů je pro ně výhodnější jít jinam.

Krajské asistenční centrum průměrně v uplynulých týdnech odbavilo kolem 500 lidí denně. Těsně před uzavřením centra ale uprchlíků mírně přibylo, například v úterý to bylo 622 lidí a den před tím 755. Od začátku centrum odbavilo celkem 99 881 lidí.

Informace v KACP Praha Vysočany

Primátor Hřib nicméně na uzavření centra trvá, a to kvůli přeplněnosti a nedostatečné ubytovací kapacitě hlavního města. Několikrát uvedl, že v metropoli je na 1000 obyvatel až čtyřikrát více uprchlíků než v některých krajích.

V pátek bude na jednání s premiérem Petrem Fialou z ODS požadovat rozdělování uprchlíků do méně vytížených krajů.

Podle hejtmanů Jihomoravského kraje Jana Grolicha z KDU-ČSL a Jihočeského kraje Martina Kuby z ODS kroky vedení metropole přetížení Prahy nijak nepomůžou. Fiala rozhodnutí označil za neuvážené.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio