Praha zahájila stavbu nové Trojské lávky, skončí v říjnu 2020. Zatím místo ní jezdí přívoz

7. listopad 2019

Po téměř dvou letech od zřícení Trojské lávky začali dnes dělníci s budováním nového spojení pražské Tróje a Císařského ostrova. Podle magistrátu má být hotové do roka, a bude bezpečnější.

Nová lávka má mít ocelí vyztuženou konstrukci, která je chráněná nejen proti povodním, ale taky proti korozi. Právě rez totiž poškodila nosná lana u předchozí lávky z předpjatého betonu. Ta lana navíc podle mostařů nebyla přístupná a závadu tak nebylo možné rychle odhalit. A právě to bylo nejspíš hlavní příčinou zřícení v prosinci 2017, při kterém se tehdy zranili čtyři lidé. To by se u té nové lávky nemělo opakovat, navíc všechny důležité prvky mají být podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) technikům po ruce, a bude tak jednodušší sledovat technický stav lávky. Při správné údržbě má vydržet až sto let. 

Logo

Lávka bude postavená geometricky tak, aby se při povodni u jejích pilířů nedělaly víry. Také bude mít sklopitelné zábradlí a voda přes něj případně lépe přeteče. "Ta lávka bude krásným dílem. Bude to obloukový spojitý nosník z ocelového profilu s potrubím o průměru 913 milimetrů. Snese zatížení až 500 kilogramů na metr čtvereční s tím, že po ní může přejet vozidlo o hmotnosti 3,5 tuny," řekl Jiří Bažata, ředitel divize Velké projekty společnosti SMP CZ.

Nová lávka bude jen pro pěší stejné jako u předchozího mostu, bude ale čtyři metry široká, aby se tam pohodlně vešli chodci spolu s cyklisty nebo lidmi na kolečkových bruslích. Když to bude nutné, vejde se na most ale taky sanitka nebo hasičské auto.

Zřícenou trojskou lávku nahradil přívoz

Mezi Císařským ostrovem a Trójou od konce roku 2017 lidi přepravuje přívoz. Jako jediné spojení mezi oběma břehy bude cestující vozit dál, dokud lávka nebude hotová. Magistrát zatím počítá s tím, že po dokončení mostu přívoz zruší, protože vlastně kopíruje trasu nového mostu.

Dnes začali dělníci s pomocí těžké techniky s přípravou stavby prvních pilířů na Císařském ostrově, celá lávka má být podle Scheinherrova odhadu hotová do konce října a krátce na to už v plném provozu.

Spustit audio