Praha zakázala rozdělávání ohně a kouření v parcích a lesích. Kvůli suchu hrozí požáry

20. duben 2019 13:37

Kvůli přetrvávajícímu nedostatku srážek hrozí v Česku vznik požárů. Nízký stupeň nebezpečí platí pro všechny kraje kromě Moravskoslezského, uvedli ve výstraze platné od sobotního dopoledne. Praha na výstrahu zareagovala a v sobotu v parcích, zahradách a lesích zakázala rozdělávat oheň a kouřit cigarety. Obává se vzniku požárů. Zákaz je platný do odvolání, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Meteorologové ve výstraze doporučují nerozdělávat oheň v lese, nevypalovat trávu a neodhazovat nedopalky. Nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů se očekává v úterý, kdy začne foukat čerstvý jihovýchodní vítr, uvedli.

Počasí v Česku ovlivňuje slábnoucí tlaková výše nad jižní Skandinávií. Slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek v České republice bude pokračovat. Nejvyšší teploty o víkendu vyšplhají na 19 až 23 stupňů.

Podle rozhodnutí pražského magistrátu lidé nesmí oheň rozdělávat ani ve vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa, na loukách a polích a v blízkosti skladů sena a slámy. Z nádrží určených pro hašení nesmí odebírat vodu.

Kouřit na rizikových místech mohou kuřáci pouze elektronické cigarety. Pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření, nesmí na železnici jezdit parní lokomotivy.

zdroj: ČTK
Spustit audio