Praha zavádí od pondělí povinné nošení roušek v čekárnách u lékařů a v lékárnách

24. červenec 2020 10:31

Po metru budou muset lidé v Praze nosit roušky povinně i v lékárnách, nebo v čekárnách u lékařů. Vedení hlavního města tak reaguje na zvýšený počet případů koronaviru.

Lidé budou muset nosit roušky ve všech prostorách zdravotnických zařízeních, to znamená v čekárnách, lékárnách, v ambulancích nebo na rehabilitacích. 

Praha příští týden zřídí v centru nové odběrové místo, které bude primárně pro turisty. V případě, že se někdo nebude cítit dobře, nebude muset složitě hledat odběrové stany, ale může se nechat na covid 19 otestovat přímo v centru.

Vedení magistrátu řešilo i roušky v městské hromadné dopravě, tam se ale nakonec nic nemění. Dál je budeme muset nosit v metru. Na tramvaje nebo autobusy se zatím toto opatření nevztahuje, důvodem je hlavně teplé počasí. Až budou klimatické podmínky vhodnější, hygienici s magistrátem znovu zváží jejich zavedení i v ostatních částech MHD.

Důvodem pro zpřísnění opatření je podle primátora Zdeňka Hřiba z Pirátů fakt, že se koronavirová situace v Praze zhoršuje. 

Podle hygieniků stoupá počet takzvaných komunitních případů onemocnění, to je i případ klubu Techtle Mechtle. S ním souvisí už 109 případů nákazy covidem-19. A to číslo podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové bude nejspíš ještě stoupat. Návštěvníci klubu podle ní neměli roušky a pili drinky jedním brčkem.

Podle ředitelky se navíc v místě, kde hraje hlasitá hudba, a lidé na sebe musí křičet,  uvolňuje větší množství kapének, a tím pádem je i vyšší riziko nákazy. Situace v Praze podle ředitelky Jágrové není růžová, ale ani není důvod podléhat panice.

Od páteční půlnoci začne znovu platit povinnost nosit roušky na vnitřních akcích nad 100 lidí. Jedná se o kulturní a sportovní akce, ale také o svatby a pohřby ve vnitřních prostorách. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha za hnutí ANO je to reakce na narůst počtu nakažených za posledních pár dnů. 

autor: Marie Veselá
Spustit audio