Praha získala bioplynovou stanici, bude zpracovávat a využívat i gastroodpad. V provozu by měla být v roce 2026

25. srpen 2022 08:34

Hlavní město nově vlastní stanici na zpracování a hlavně využití biologického odpadu. Praha chce její pomocí v příštích letech výrazně snížit závislost na nakupovaném zemním plynu. A to třeba i díky využití odpadu z restaurací nebo jídelen. A také z hnědých popelnic, do kterých třídí sami obyvatelé.

Bioplynová stanice promění bioodpad na bioplyn, který bude předáván po úpravě na biometan přímo do plynové sítě a využíván například pro pohon nákladních aut městských společností. Vedle toho vznikne digestát, který je využíván jako hnojivo. Hlavní město tak přispěje také ke snižování závislosti na plynu z Ruska.

Čtěte také

Nová stanice v Chrástu u Poříčan na Nymbursku by po stavebních úpravách měla zpracovávat i další odpady, nejen ty rostlinné, jak vysvětluje Zdeněk Pajk, ředitel odboru, který má v Pražských službách na starosti právě opětovné využívání odpadů:

„Do konce roku 2025 bychom chtěli mít zrealizovanou rekonstrukci, abychom mohli přijímat i odpady živočišného původu. A je tam rozšíření kapacity ze současných 21 tisíc na 25 až 30 tisíc tun. Ten efekt je v tom, že město má v plánu i odpady z restaurací a ten v tuto chvíli nejde přijímat.“

První část stavebních prací na úpravě nově pořízené stanice má začít už příští rok. Celkově plánuje společnost, respektive město, do úpravy stanice investovat asi 100 milionů korun. V plném provozu by stanice měla být od roku 2026.

Další místa na zpracování bioodpadu

Praha řeší stanici na výrobu biometanu u čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, od plánu vybudovat stanici u Malešické spalovny upustilo. Tam se místní obyvatelé ohradili už proti záměru vybudování kompostárny, odmítali také bioplynovou stanici. I proto město zvolilo nákup stanice mimo Prahu, která je ale přitom pořád dobře dostupná.

Čtěte také

Tam plánuje vozit i odpad z hnědých popelnic, které fungují v hlavním městě od roku 2020, od letošního roku jsou zdarma. Pražské služby z nich za dva roky vyvezly asi 11 tisíc tun biologického odpadu, podle Pajka se tohle číslo pořád zvyšuje.

Zpracování bioodpadu navíc městu pomůže splnit zákonné normy na objem vytříděného a využitého odpadu – zatím je to asi 31 procent, v roce 2025 už to má ale podle zákona být 60 procent. Většinu směsného odpadu přitom tvoří právě ten biologický.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio

Související