Prahu čeká v letošním roce přes 230 oprav. Magistrát slibuje minimum komplikací

4. březen 2020 13:43

Silničáři, dopravní podnik, ale třeba i železničáři se letos chystají opravovat v Praze víc než dvě stovky míst důležitých pro dopravu. Podle magistrátu by ale díky lepší koordinaci prací neměly vznikat výraznější dopravní problémy. Přesto se řidiči i cestující v hromadné dopravě musí připravit na řadu komplikací. Pražany tak letos čeká celkem 236 oprav.

„Zima je mírná, takže můžeme zahájit stavební sezonu co nejdřív. Zároveň si můžeme akce rozdělit tak, aby se nehromadily v nejvytíženějších měsících,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). První práce tak zahájila Technická správa komunikací na Poděbradské a Malešické ulici.

Pokračovat bude i loni zahájena oprava Novodvorské, kde správa připravuje přejezdy pro auta do protisměru a upravuje zastávky MHD. Dělníci se vrátí i na Štěrboholskou radiálu, tentokrát od 21. března na poslední úsek na výjezdu z Prahy. Práce tu mají skončit v srpnu, do té doby by ale měl být zachovaný provoz ve dvou pruzích.

Opravy začnou i na spodní části Barrandovského mostu, ty ale neovlivní dopravu. V květnu začne stavba nového mostu v Horoměřické ulici a vystavěn bude nový most přes Strakonickou na Zbraslavi, kde byl na konci loňského listopadu původní kvůli havarijnímu stavu zbourán. Po zimní přestávce bude pokračovat oprava mostu ve Slánské ulici.

V květnu pak mají začít další práce v Koněvově ulici, konkrétně mezi Tachovským náměstím a Jana Želivského, kde by měl zůstat průjezdný směr do centra.

Městská hromadná doprava

Dopravu v hlavním městě ovlivní také opravy tramvajových tratí. Už v sobotu 14. března začne dopravní podnik s opravou v Nádražní ulici, což ovlivní spoje mezi Smíchovským nádražím a Barrandovem. Omezení na této trase potrvají do září.

Ve stejném termínu budou pracovat také síťaři a silničáři na Zlíchovském mostě. Opravy chystá i Správa železnic, výluka bude zavedena na trati Praha – Plzeň, respektive Praha – Rudná. Tyto projekty mají být podle magistrátu důkazem zlepšené koordinace.

V centru Prahy se dotknou změny především veřejné dopravy. O květnových prodloužených víkendech budou dělníci pracovat na tramvajovém křížení na jedné z nejvytíženějších křižovatek ve městě – na Karlově náměstí. Měnit se tam budou po třinácti letech koleje.

Pracovat se bude i v metru na lince C. Dopravní podnik bude o Velikonocích měnit pražce. Výluku plánuje mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov.

autor: bej | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio