Přála bych si od Ježíškových vnoučat audioknihu, říká bývalá spolužačka prezidenta Zemana. Dárci už splnili přes 4 tisíce přání, další ale přibývají každý den

19. listopad 2018 07:08

Chodila do první třídy s prezidentem Milošem Zemanem. „Myslíte, že mě to poznamenalo?“ ptá se žertem seniorka redaktora Českého rozhlasu. Dnes Jana Tichá žije v domově důchodců v Benátkách nad Jizerou. Ačkoli je nevidomá, má ráda poezii, proto si od Ježíškových vnoučat přeje audioknihu s básněmi Antonína Sovy.

Jana Tichá žije v domově důchodců v Benátkách nad Jizerou, dříve ale bydlela v Kolíně. „Opustila jsem byt, prodala jsem ho a svým vnoučatům jsem rozdělila peníze. Některé jsem si nechala a šla jsem sem,“ popisuje babička, jak se do domova dostala.

Zamlada v Kolíně tahle důchodkyně studovala s prezidentem Milošem Zemanem. „Chodili jsme spolu do první třídy,“ potvrzuje.

Dnes paní Jana studuje znovu, tentokrát na virtuální univerzitě. Informace si sice kvůli svému postižení nemůže jako ostatní vyhledávat na internetu, ale netrápí se tím, ne nadarmo ji totiž spolužáci přezdívají chodící encyklopedie.

Audiokniha od vnoučat

Jana má ráda verše. Nechá si je předčítat a učí se je nazpaměť, proto si od Ježíškových vnoučat přeje audioknihu, nejraději básně od Antonína Sovy. I její přání najdete mezi tisíci dalšími na webu Jeziskovavnoucata.cz.

V neděli odpoledne bylo na webu skoro 12 tisíc přání, jejich počet ale ještě poroste. Loni se začínalo na třech tisících přáních, nakonec se jich splnilo přes 14 tisíc.

autoři: Ľubomír Smatana , red
Spustit audio