Prasklý vodoměr může způsobit škodu v desítkách tisíc korun

30. leden 2020

I když zima v těchto dnech spíše připomíná jaro, vyplatí se zkontrolovat vodoměry v šachtách u domů a připravit na možné mrazy. Výjezd pracovníků a výměna vodoměru jde k tíži odběratele a není zadarmo. Podle Dany Veselé, mluvčí vodárny v Plzni, můžeme těmto problémům zejména na chatách a chalupách snadno předejít.

Ve venkovních šachtách je třeba vodoměr zabezpečit, jakmile klesnou teploty k 0 °C. Šachty by měly být zabezpečeny před deštěm a případnou povrchovou vodou. Vyplatí se také vodu uzavřít před vodoměrem a následně celý vodovodní systém domu či chaty vypustit. Vodoměr obalte izolační vrstvou, nikoli však látkou, u které hrozí výskyt plísní a rzi. Velice vhodný je například polystyren.

Voda může unikat před i za vodoměrem

Když vodoměr zamrzne, nemusí se stát delší dobu nic. Ale když mráz povolí, voda může zaplavit nejenom šachtu, ale i celý objekt.

U zamrzlého a posléze rozmrzlého vodoměru může voda unikat ještě před samotným vodoměrem. Pokud neměří, zaplatíte jeho výměnu a opravu. Uniklou vodu neplatíte, ta je započtena do ztrát vodárny. Pokud uniká za vodoměrem, musí vodárna prokázat náhradu škody a určit, kolik vody za dané období řadem proteklo.

Škody v desítkách tisíc korun

Pokud máte vodoměr ve sklepě, jeho zamrznutí většinou nehrozí. Když chatu nenavštěvujete pravidelně a netopíte, může se ale stát, že zamrznou a následně prasknou rozvody vody. V tomto případě platíte pouze vodné. Škody u těchto případů, které mohou končit i podmáčenými základy nebo narušenou statikou, jdou mnohdy do desítek tisíc korun. Proto se vyplatí před každým odjezdem z rekreační nemovitosti vodu u vodoměru nejenom uzavřít, ale i celý systém vypustit.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio