Prašná brána, které se říkalo také Horská nebo Odraná, svého času sloužila jako skladiště střelného prachu

Na náměstí Republiky, vedle Obecního domu, stojí Prašná brána. Jedna z nejvýznamnějších památek středověké Prahy. 

Právě u ní začínala Královská cesta a sem vedla významná silnice z Kutné Hory, kde se těžilo stříbro do královské pokladny. Prašná brána je vysoká 65 metrů, vyhlídkový ochoz je ve výšce 44 metrů, točité schodiště má 186 kamenných stupňů. Pokud vystoupáte na ochoz Prašné brány, otevře se vám neskutečný výhled na Prahu.

Pozdně gotická městská brána byla postavená na místě starší branské věže, související s opevněním Starého Města pražského z doby panování Václava II. Starší věžový objekt odkazoval svým názvem, Horská brána, na již zmíněnou komunikaci.

Poté, co staroměstské hradby, jejichž součástí byla i Horská brána, ztratily založením Nového Města svůj význam a přestaly být udržovány, zpustla věž natolik, že se jí začalo říkat Odraná. Stavba současného objektu patrně souvisela s královským sídlem, jež od 70. let 14. století stávalo v těsném sousedství brány, v místě dnešního Obecního domu. Věž byla koncipována převážně jako reprezentativní symbol i místo výběru cla. Její výstavba začala v roce 1475.

Brána, původně nazývaná Nová, měla základy sahající téměř devět metrů pod úroveň dnešního terénu a byla vysoká 42 metry. Stavba však zůstala nedokončená, což bylo pravděpodobně důvodem, proč byla jen provizorně zastřešená. Asi od roku 1715 sloužila jako skladiště střelného prachu, odtud název Prašná. Při pruském obléhání Prahy roku 1757 byla věž značně poničená. Dnešní vzhled věž získala až v letech 1878 – 1886. Předlohou jí byla Staroměstská mostecká věž.

Prašná brána patří mezi „Pražské věže“, které spravuje Muzeum hlavního města Prahy (spolu s Petřínskou rozhlednou, Zrcadlovým bludištěm na Petříně, Svatomikulášskou městskou zvonicí, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věží a Novomlýnskou vodárenskou věží). Od dubna do září je otevřeno denně od 10 do 22 hodin. Ve zbytku roku od 10 do 20, resp. do 18 hodin.

Spustit audio