Přástky i štědrovečerní věštění. Výstava Advent a Vánoce zve do Kouřimi

4. prosinec 2016

Ve skanzenu v Kouřimi na Kolínsku připravili na druhou adventní neděli tradiční Svatomikulášské obchůzky. Návštěvníci tam potkají různé adventní postavy a taky si můžou vyrobit třeba čerta ze sušených švestek. V chalupách si pak prohlédnou výstavu o obyčejích, které se na venkově udržovaly od začátku prosince až do Tří králů.

V jedné ze světnic chalupy z Budče instalace přibližuje atmosféru přástek, které se vázaly k adventnímu období. „S těmi přástkami souvisí i to, co je prostřeno na stole. Přadleny dostávaly pohoštění – byly to především pokrmy, které způsobovaly dostatečné slinění, aby si přadleny mohly olizovat prsty a slinami zpevňovat nit, kterou předly,“ vysvětlil Vladimír Rišlink, autor výstavy a ředitel Regionálního muzea v Kolíně.

V rychtě z Bradlecké Lhoty je svátečně vyzdobená světnice. „Na stole je prostřeno devatero pokrmů, což je symbolický počet, který se váže ke Štědrému večeru,“ dodal Rišlink. Vánoční stromek byl zavěšený u stropu. „Původně bylo zvykem věšet stromek na strop, aby nepřekážel. Vedle stromku je do trámu zabodnutý nůž a na něm jsou přivázány dva krajíčky – chleba a vánočky. Je to jeden ze způsobů štědrovečerního věštění, kdy po svátku Tří králů se nůž sundal a členové rodiny se dívali, jestli nůž nezačal rezivět,“ objasnil ředitel muzea.

Výstava Advent a Vánoce je ve skanzenu v Kouřimi v pěti staročeských chalupách a zůstane otevřená do 30. prosince 2016.

Světnice našich venkovských předků na Štědrý den
autor: Michal Trnka
Spustit audio