Přátelské prostředí, kde zní hudba, smích a zpěv ptáků. To je Palata, domov pro zrakově postižené

23. červenec 2023, aktualizováno

Už od roku 1893 sídlí v novorenesanční budově na pražském Smíchově. Tu vystavěli na pozemcích bývalé viniční usedlosti Horní Pallata jako zaopatřovací ústav pro staré a práce neschopné slepce. Na svou dobu to byla budova moderně vybavená, nechyběly výtahy, ústřední topení ani široké chodby.

Ústav přestál těžké doby první i druhé světové války, během té se musel dokonce vystěhovat. Svému účelu slouží dodnes, kdy nese název Domov Palata, má nový zevnějšek i interiér, uzpůsobený potřebám klientů. Zřizovatelem Domova je Hlavní město Praha.

Žije tu asi 125 klientů, převážně žen, průměrný věk se pohybuje kolem 84 let. Poslání Domova zůstalo stejné, jako kdysi, poskytovat komplexní péči lidem se zrakovým postižením a udržet jejich soběstačnost co nejdéle.

Ztráta zraku, to je situace, kterou si nechceme a ani neumíme představit. Proto se v Palatě snaží vytvářet příjemné přátelské domácké prostředí. Navíc Palata žije bohatým kulturním životem, každý týden se hraje k tanci i poslechu, na besedy přicházejí známé osobnosti, divadelní spolky předvádějí své umění, zpívají tu dětské pěvecké sbory.

Pravidelně pořádají bazárek, na kterém se za pár korun prodávají výrobky klientů nebo věci, které jeden nepotřebuje a druhý rád upotřebí. Za finance, získané prodejem, nakoupí materiál pro výrobu v rukodělných kroužcích.

Krásná je zahrada Domova Palata, která je přes den volně přístupná.

A zpěv ptáků? Kdo a za jakým účelem tu zpívá, uslyšíte v reportáži.

Spustit audio