Praturům a zubrům z přírodní rezervace v Milovicích hrozí utracení

10. srpen 2019 07:29

Stěhování nebo utracení hrozí jednatřiceti zvířatům z přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku. Asi stočlenné stádo praturů, zubrů a divokých koní se totiž už do současného výběhu nevejde.

Ochránci přírody počítali s rozšířením rezervace o pozemky, které jim přislíbil Středočeský kraj. Ty jsou v těsném sousedství a měl v nich být další výběh. Hejtmanství jim je slíbilo už v roce 2016. Jenže doteď úřad nepřipravil smlouvy k pronájmu.

"Pokud by k rozšíření velmi brzy nedošlo, tak bychom museli třetinu zvířat okamžitě někam odvést. Z těch našich zkušeností, že příprava každé lokality nám trvala několik let, tak je jasné, že varianta evakuace zvířat je na hranici zázraku, ale zkoušíme samozřejmě i to," řekl Regionu  ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Varianta utracení je tak s každým dnem pravděpodobnější. Krajští radní budou o problému jednat začátkem září.

To je ale podle Dostála pozdě, verdikt z kraje by chtěl znát do konce srpna, protože pak bude trvat ještě několik měsíců, než se administrativa dotáhne do finále a další čas pak zabere připravit půdu tak, aby tam zvířata mohla žít.

Příprava smluv trvá tři roky

Jenže: na dva roky podle Dostála celý proces zastavil soud předběžným opatřením. Pozemky totiž měla původně ve správě společnost Mladá RP. Kraj jí je před lety pronajal, aby z nich odstranila pozůstatky armádních staveb, v té oblasti byly například hangáry pro letadla.

Kvůli sporu mezi firmou a krajem zakázal soud s těmito pozemky nakládat. To se změnilo až koncem minulého roku. A tím pádem je doba pro práci krajských úředníků standardní.

"Všechny tyto věci musí projít komisí majetku, ta zasedá jednou měsíčně, musí to být vyvěšené na úřední desce o pronájmu. Ten proces není úplně jednoduchý. Jedná se o velké území a musíme to mít v pořádku," vysvětlil náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD).

Podle Petery budou muset ekologové zajistit, aby se stádo zvířat dál tolik nemnožilo. Podle něj totiž kraj nemá nekonečné množství pozemků, na kterých by mohli pratuři, zubři, nebo divocí koně hospodařit. Teď má areál 240 hektarů, po rozšíření by to bylo jednou tolik.

Spustit audio