Právě nyní je ideální doba na očkování proti klíšťové encefalitidě

23. březen 2022

Jaro letos přišlo velmi brzy a rychle. S vyššími venkovními teplotami se probouzí i klíšťata, která přenáší dvě závažná a nebezpečná onemocnění – lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Ačkoliv se nebezpečí z jejich nákazy zdá být ještě daleko, právě nyní je ale ideální čas pro očkování.

Ze všeho nejdříve je nutné se vždy proti klíšťatům v přírodě chránit. Používat repelenty, nosit dlouhé kalhoty a dlouhé rukávy a po příchodu z přírody domů se vždy dobře prohlédnout.

Proti lymské borelióze zatím žádné očkování není. Léčba antibiotiky je v případě lymské boreliózy účinná, ovšem záleží na včasném zjištění nemoci.

Klíšťový zánět mozku může být fatální i při včasné léčbě

O to více bychom měli myslet na velmi účinné očkování proti klíšťové encefalitidě - lidově řečené „klíšťovce“. Klíšťová encefalitida začíná do pěti dnů po zakousnutí klíštěte jako těžší horečnaté onemocnění. Horečka neustupuje, přidává se silná bolest hlavy, může být i suchý dráždivý kašel, zvracení, stav se nelepší.

Je to zánět mozku, ale ze začátku nemoc vypadá jako těžší chřipka. Stav se stále zhoršuje a pacient končí vždy na infekčním oddělení s nutností intenzivní léčby. V každém věku se jedná o onemocnění, které může skončit s fatálními následky a může skončit i smrtí. Následky ale mohou být, i když se nemoc léčí včas a dobře. Může vzniknout ochrnutí končetin, ztrát paměti, ztráta kognitivních funkcí, zhoršení řeči.

Předjaří je ideálním časem pro očkování

Proti klíšťové encefalitidě je nově od 1. ledna letošního roku očkování osob ve věku nad 50 let plně hrazeno zdravotními pojišťovnami. Očkování je ideální zahájit v předjaří. Tvorba protilátek má totiž určité pořadí i časovou prodlevu. Očkování není jednorázové. Probíhá ve třech dávkách a je nutné počítat s tím, že jsme chráněni až 14 dní po druhé dávce očkování.

První dávka se proto aplikuje ideálně během března, po měsíci následuje druhá dávka a třetí dávka po přibližně 8 měsících až po jednom roce. Očkovat se může i ve zrychleném režimu, kdy druhá dávka následuje pouze 2 týdny po první, naopak je ale ještě další přeočkování čtvrtou dávkou. K praktickému lékaři je ale nutné se na očkování včas objednat. Zájemců je v současnosti mnoho a každý lékař musí včas zajistit vakcínu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.