Právě teď a právě nyní - hlásá nápis z roku 1611 na zdi zámku Červené Poříčí

23. září 2020

Možná tohle místo často míjíte a říkáte si, co vám asi tak zámek v malé obci v těsné blízkosti vodního hradu Švihov může nabídnout. Třeba budete překvapeni. Na zámku Červené Poříčí uvidíte stropní zrcadla, oranžérie i gloriet.

Zámek Červené Poříčí je unikátní stavbou saské renesance a byl dostavěn v roce 1611. Saská renesance je na něm i přes další stavební úpravy, kterými zámek za celá staletí prošel, stále znát. „Návštěvníky samozřejmě rádi vidíme a rádi je hlavní zámeckou budovou provedeme, i když zatím v neutěšeném stavu tak, jak ji opustily Lesy České republiky,“ uvedl kastelán zámku Marcel Čermák.

Portrét renesančního šlechtice

Zámek Červené Poříčí

Přesto má budova dle kastelána návštěvníkům co nabídnout: „Uvidíte zde řadu slohových období a různou výmalbu, která se nese přes čtyři sta let.“ A například také renesanční sgrafity, které jakýsi umělec vyvedl v roce 1611 na zeď jedné z místnosti v přízemí zámku. „Latinský nápis v překladu zní asi takto: „Právě teď a právě nyní“, což znamená, že ten člověk se právě teď a právě nyní u té zdi nacházel, když tam zřejmě vyváděl krásnou malbu olovem. Portrét představuje renesančního šlechtice v benátském límci,“ popsal malbu na zdi Čermák.

Stropní zrcadla a krásná zahrada

V každé místnosti zámku se pak nachází takzvané stropní zrcadlo. „Je to vlastně štukový rám a uprostřed něj se zrcadlí výjev z antické mytologie. My se teď nacházíme v místnosti, kde je nad námi Perseus a Andromeda,“ uvedl kastelán. K zámku přináleží také krásná zahrada, která ač se nachází v těsné blízkosti komunikace Plzeň-Klatovy, působí mírumilovně a relaxačně. Zahrada o téměř čtyřech hektarech se měnila v průběhu času: „V době renesance to byly jen užitkové plochy, takže ovocné sady, zeleninové záhony. Ale největší proměnu ta zahrada zaznamenává ve století osmnáctém, kdy se mění na takovou odpočinkovou záležitost. Je tady spousta kratochvilných míst, včetně jezírek, různých podloubí, jsou tady třeba i oranžérie na pěstování fíků a ananasů, a zahradní gloriet, což je drobná stavba určená k odpočinku panstva,“ uvedl kastelán zámku Marcel Čermák.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.