Právě teď je nejvyšší čas začít plánovat letní dovolenou. Kvalitní regeneraci vám zajistí pouze její pečlivá příprava

2. leden 2019

Stanovili jste si už novoroční předsevzetí? Jedno byste měli určitě přidat. A víte které? „Letos si konečně naplánuji letní dovolenou včas“. Pokud máte pocit, že léto je daleko, budete se divit.  Je naopak nejvyšší čas.  To si myslí MUDr. Petr Grenar.

Dovolená by vám totiž měla dodat energii a měla by především sloužit k upevnění vašeho zdraví. To se ale těžko podaří, pokud narychlo kupujete exotický zájezd a ještě na letišti řešíte pracovní záležitosti. Problém ale přináší i koordinace dovolené s rodinou nebo s partnerem.

Chtěli byste na dovolenou vyjet s rodinou nebo novou přítelkyní? Pak si vše dobře naplánujte.

Bývá zvykem, že na dovolenou jezdí rodiny nebo partneři společně. Společná dovolená ale často působí rodinné problémy. Partneři jsou většinou během roku velmi zaměstnáni, každý má svou profesi, které se naplno věnuje, a najednou mají čas sami pro sebe. Přitom si potřebuje každý sám také odpočinout. Většinou se ale teprve o dovolené učí, jak s volným časem spolu naložit a než se to naučí, je po dovolené. A někdy i po vztahu. Právě o dovolené se může vyskytnout tolik stěžejních problémů, že je vztah neunese. Paradoxně je tak dovolená jedním z nejkritičtějších období partnerského vztahu. Často pak následky řeší i praktický lékař, protože pokud si dostatečně neodpočineme, může to mít za následek i zdravotní problémy.

Problémům o dovolené předejdete jedině tak, že si jí včas a pečlivě naplánujete.

Je potřeba se na dovolenou připravit. A to s předstihem několika měsíců. Začněte proto už nyní. Je potřeba si ze všeho nejdříve ujasnit, co od dovolené vlastně očekáváte. Jestli jí chceme prožít aktivně nebo pasivně, jestli sami nebo s někým blízkým. A z tohoto závěru je potom potřeba vycházet v našem plánování. Dovolená, která je hektická a živelná a bez přípravy nám nepřinese takový užitek jako ta, kterou si připravíme.

Zájezd nevybírejte v podle ceny a z „last minute“ nabídky, ale podle vaší potřeby

Podstatné je, aby nám dovolená sama o sobě vyhovovala. Proto je opravdu nutné jí plánovat včas. Musíme vědět, co od ní očekáváme a tomu jí přizpůsobit. Honit „last minute“ zájezd je už ze své podstaty stres. Jdete do nejistoty, kde nevíte, jak vše dopadne. A to přirozeně bere určitý klid. Intenzita odpočinku pak není tak výrazná. Víte, jak vypadají přeplněná letiště a letadla, cestování je v určitém stresu. Takže si myslím, že například taková dovolená na chalupě u lesa je pro naše zdraví a odpočinek mnohem lepší než stresová dovolená za hranicemi všedních dnů.

Ideální dovolená by měla být pravým opakem toho, jak vypadá váš běžný pracovní den

Dovolená, na které si chcete odpočinout a plně zregenerovat, by měla být opakem vaší povinné pracovní zátěže a všedních pracovních dnů. Pokud máme celý rok stres, dovolená by měla být pravým opakem a doslova oázou klidu a pohody. Jestliže v práci brzo vstáváte, o dovolené si vychutnejte pozdní rána. A jestliže běžně dlouho vysedáváte nad maily do pozdních hodin, choďte brzo spát. Ideální dovolená by měla být protikladem vaší pracovní zátěže a pracovního života. A pak je ještě jedna důležitá věc. Dělejte o dovolené jenom to, na co vás těší a na co máte chuť. Jenom tak přinese skutečný odpočinek a regeneraci a bude velký příspěvkem pro vaše dobré zdraví.

Spustit audio