Pravé thajské sexy kari s jasmínovou rýží od Zdeňka Sýkory
Thajské kari s pikantním nádechem a jasmínovou rýží připravil v pravé irské hospodě, kde mají dva jídelní lístky – jeden irský, druhý na kari, kuchař Zdeněk Sýkora. Ochutnávala herečka Kateřina Macháčková. Podnik, kde se takhle dvojitě vaří, se jmenuje James Joyce Irish Pub a najdete ho v Praze na Starém Městě, kousek od Anežského kláštera.
Thajské sexy kari:
- kuřecí prsa, 200 ml kokosového mléka, 100 ml zeleninového vývaru, 1 malá červená cibulka, malý špalíček (asi 3 cm) zázvoru, malý špalíček (asi 3 cm) galangalu, jeden stroužek česneku, 1 limetka, limetkové lístky, 4 chilli papričky, stonek citronové trávy, badyán, pár semínek koriandru, pár hřebíčků, kuličky bílého pepře, chilli prášek, římský kmín, malá mistička burských oříšků, tamarind a olej
Postup:
Cibuli, česnek, zázvor, galangal, citronovou trávu, limetkové lístky, chilli papričky nakrájíme na malé kousky. Mezitím si všechno koření (kuličky bílého pepře, koriandr, pepř, římský kmín, hřebíček, badyán) a burské oříšky opražíme nasucho na pánvi.
Pak vše dohromady rozdrtíme a rozmixujeme v mixéru a vznikne pasta, která nám ochutí výslednou omáčku. Tohle je vlastně kari, které dává jméno celému pokrmu.
Tuto pastu pak orestujeme na troše oleje. Restujeme podle množství pasty 15 až 30 minut. Pasta pak získá tmavší barvu a z oranžové se změní na hnědou. Takto orestovanou pastu si můžeme uchovat i delší čas v lednici (zavřená i dva měsíce).
My ji ale zředíme kokosovým mlékem, přidáme zeleninový vývar, pár lístků limetky a necháme vyvařit i s jednou celou chilli papričkou a troškou citronové trávy. Necháme zavařit, pak přidáme teprve kuřecí maso nakrájené na dlouhé nudličky a vaříme do měkka.
Podáváme s jasmínovou rýží.
Zdeněk Sýkora
Narodil se v Hořovicích a ke kuchařině ho to vedlo už jako malého, kdy se zajímal o všechno v kuchyni a sledoval kulinářské pořady. Jeho první místo bylo ve francouzské restauraci Le Patio v Praze na Národní třídě. Miluje thajské nudle, dobře udělaný hamburger, ale i takové slovenské halušky.
Dnes vaří speciální kari menu v restauraci James Joyce Irish Pub v Praze na Starém Městě v ulici U Obecního dvora. Je plný elánu a nápadů.
Tři roky pak vařil a učil se jazyky v Irsku v Dublinu. Paradoxem je, že vařil v italské kuchyni.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.