Pravidelně sjíždíme Berounku na lodích, říká šéfkuchař Roman Paulus o své chalupě v Hlásné Třebani

24. září 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Roman Paulus

Známý český šéfkuchař Roman Paulus se už během studií dostal do ciziny a i první kuchařské zkušenosti sbíral v zahraničí. Nejprve v Rakousku, později v Anglii a chvíli vařil dokonce i na zaoceánské lodi. Přesto se rád vrátil zpátky domů, do Čech, kde dosáhl skvělých úspěchů. Když si potřebuje od všeho odpočinout, odjíždí s rodinou na svoji chalupu v Hlásné Třebani na Berounsku, kam jezdíval za babičkou už jako malý kluk.

Chalupu v Hlásné Třebani má jeho rodina už několik desetiletí. „Moje babička si tam začala budovat chatičku před nějakými osmdesáti lety, takže jsme vlastně takoví polostarousedlíci,“ usmívá se Roman Paulus. K chalupě patří samozřejmě i zahrada. „Pěstujeme na ní to, co pak využijeme při vaření. Máme tam především hodně bylinek. Tymián, rozmarýn, bazalku, petržel, pažitku, různé druhy máty“.

V létě na chalupě pochopitelně i hojně griluje. „Já si strašně užívám, že žijeme v pásmu, kde máme čtyři roční období. A v létě moc rád griluju, hlavně na začátku. Pak se toho člověk už trochu přejí. Grilujeme všechno. Maso, ryby, mořské plody, zeleninu,“ vypočítává šéfkuchař.

Roman Paulus a Pavel Vítek

Hlásná Třebaň mu učarovala už v dětství, kdy s dědou chodil k Berounce chytat ryby. A na řeku nedá dopustit ani teď. „Velice rádi chodíme na procházky kolem řeky, pokaždé se zastavíme u karlštejnského jezu. Samozřejmě se do ní chodíme i koupat. Ale nejvíc si ji užijeme tak, že ji sjíždíme. Pravidelně si půjčujeme loď v Berouně a sjíždíme do Zadní Třebaně, kde loď odevzdáme v kempu, a pak jdeme pěšky domů. Je to nádherné jet tím kaňonem, kde jsou kolem řeky skály,“ popisuje Roman Paulus.

Čas od času chodí i na blízký hrad Karlštejn. „Ale to vždycky spíš s nějakou návštěvou, která za námi přijede. To jdeme přímo na hrad. Ale jinak se té hlavní trase z parkoviště k hradu spíš vyhýbáme. Chodíme oklikou lesem a na hrad se jen podíváme zdálky,“ říká šéfkuchař.

V okolních lesích je podle něj spousta krásných cest. Například z Karlštejna přes Mořinu do Hlásné Třebaně. „Dá se tam krásně relaxovat, z těch kopců jsou nádherné výhledy a je tam úžasný klid,“ uzavírá Roman Paulus.

Jaký to byl pocit získat poprvé michelinskou hvězdu, kde v současné době jako šéfkuchař působí a jaké jídlo si sám pro sebe nejraději uvaří, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio