Pravidelné větrání je v zimním období pro naše zdraví nutností. Naučte se ale správně větrat, jinak si můžete zdraví naopak zhoršit

9. leden 2019

Ať už bydlíte v paneláku nebo v rodinném domě, určitě přes zimu topíte. S tím ale zároveň souvisí nutnost větrání. Aby bylo větrání zdraví prospěšné, je nutné dodržovat určitá pravidla. Větrání je totiž rozdílné v místnosti, kde žijeme, a tam, kde spíme. Důvody větrání navíc nepodceňujte. Pokud větrat nebudete, snáze přes zimu onemocníte. Radí MUDr. Petr Grenar.

V obýváku větráme opakovaně, intenzívně a krátce

Větrání v zimním období je pro naše zdraví nutností. Má ale smysl pouze tehdy, když se větrá pravidelně a důsledně. Jinak ale větráme v obýváku a jinak v ložnici. Jednodušší je správné větrání v místnostech, kde přes den přebýváme. Nejdříve je nutné si uvědomit, jakou chceme provozní teplotu. Přetopené místnosti zdraví neprospějí, ideální teplota je 21 – 23°C. Větráme krátce, intenzívně a nárazově. Důležité je takto větrat několikrát za den, minimálně 5 – 6krát. K tomu je nutné připomenout jednu praktickou věc - při nárazovém větrání nezapomeňte po dobu větrání stáhnout termostatickou hlavici na ústředním topení. V opačném případě totiž radiátor začne díky studenému vzduchu od okna intenzívně topit. Takže budete nejen plýtvat energií, ale navíc se váš byt opět rychle vyhřeje.

V ložnici větráme nepřímým způsobem

Jinak ale větráme v ložnici, kde spíme. Tam je potřeba větrat spíše průběžně. Teplota v ložnici by měla být nastavená ideálně na 19°C a nejlepší způsob větrání je nepřímý. To znamená přes vedlejší místnost, ze které čerstvý vzduch proudí k nám. Největší problém pro organismus v nočním období je totiž průvan. Ten si neuvědomíte, ale sám o sobě působí mnoho potíží. Pokud můžeme doma větrat otevřenými dveřmi přes další místnost, je to pro zdraví mnohem lepší.

Pokud nevětráte, riskujeme zdravotní komplikace

Pokud nevětráte, riskujeme ztrátu přirozené odolnosti. Trvalé větrání zvyšuje naší otužilost vůči vnějšímu prostředí. Přes zimu samozřejmě nejsme trvale v uzavřeném domácím prostoru, ale chodíme ven. Větráním organismu připomínáme, že venku je jiné prostředí než u nás v bytě. Díky tomu organismus skrytě stále počítá s tím, že může dojít k přesunu do vnějšího prostředí a bude na něj připraven. To je hlavní důvod větrání.

Každé větrání udržuje dané klima v rovnováze. Pro plísně a bakterie je zde o hodně těžší způsob přežití a regenerace, než v zatuchlé místnosti, plné vlhkosti.

Spustit audio