Pražská Valdštejnská zahrada ukrývá krápníkovou stěnu i freskami zdobenou salla terrenu

28. květen 2014
Česko – země neznámá

Podobu pražské zahrady o rozloze víc než 14 tisíc metrů čtverečních pojal její zakladatel, vévoda Albrecht z Valdštejna velkolepě. První práce začaly pravděpodobně před rokem 1634. Valdštejnská zahrada je přitom dodnes nádherně upravenou oázou klidu a odpočinku v historickém jádru Prahy.

Zahrada je geometricky řešená a rozdělená do dvou částí - v té větší stojí salla terrena se stropem zdobeným freskami, vlevo od ní je voliéra s výry, umělá krápníková stěna a čtvercová mramorová kašna s bronzovou sochou Venuše. V krápníkové stěně je navíc možné při pozorném zkoumání objevit téměř 20 různých skulptur, jako jsou hadi, žáby či různé příšery.

V menší části zahrady se nachází velký rybník s ostrůvkem nesoucím sochu řeckého hrdiny Herkula, a dále pak skleník a jízdárna. V rybníčku žijí kapři, štika i sumec, karasi a jeseni, a jsou to pořádné kusy. Po hladině pluje také slípka zelenonohá, která přilétla bůhví odkud, ale sluší jí to tady.

Zahradníci upravují buxusové plůtky

Psi do zahrady nesmějí kvůli pávům

V obou částech zahrady můžete obdivovat kopie původních Vriesových soch – jsou tu Adonis a Venuše, Appolon, Bakchus, Kráčející kůň a Kůň s hadem, Neptun, Laokoon a jeho synové a Zápasníci.

Ze západu, severu a východu je zahrada obklopena budovami Valdštejnského paláce, z jihu pak vysokou ohradní zdí s oblouky. Poslední zásadní úpravou prošla v roce 2000. O dva roky později při povodních sem sice vtrhla velká voda, ale díky úsilí lidí se zahrada zase rychle dostala do své původní podoby.

Ve velkém bazénu žije mnoho druhů ryb

V salle terreně se v letním období odehrávají různé kulturní akce, na které můžete zdarma přijít. Valdštejnská zahrada je otevřena od dubna do října. Nesmí se do ní ale na kole či in-line bruslích. A nechoďte do ní ani se psem, to mimo jiné i kvůli pávům, kteří se tu volně procházejí. Kochejte se jejich krásou, ale nekrmte je, jsou z toho pak vážně nemocní.

Zavítat můžete i do Valdštejnského paláce a prohlédnout si jeho historické prostory. Ty jsou otevřeny o víkendech od 10 do 17 hodin.

Spustit audio