Pražská zoo slaví! Narodilo se tam slůně

27. březen 2020

V pátek ráno, krátce po třetí hodině, porodila v Zoo Praha slonice Tamara své druhé mládě. Slůněti se daří dobře a matka o ně vzorně pečuje. Samičku váží 92 kilogramů.

První mládě, samečka Maxmiliána, porodila samice slona indického Tamara v pražské zoo 5. dubna 2016. Otcem obou mláďat Tamary je samec Ankhor.

V současné době je však Zoo Praha kvůli epidemii koronaviru uzavřena a chovatelé proto již dlouho pracují v oddělených týmech, aby péče o zvířata nebyla ohrožena. Příprava na příchod slůněte tak byla komplikovanější, což vyjádřil i ředitel zoo Miroslav Bobek ve svém poděkování: „Moc děkuji kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k celkové situaci a nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě mnohem složitější než kdy dříve. S napětím teď budeme očekávat porod druhé březí slonice, Janity.“

Sedmičlenná skupina slonů chovaná v pražské zoo se tak dnes rozšířila o nový přírůstek. V brzké době chovatelé očekávají ještě porod samice Janity. Pokud i ten dobře dopadne, bude žít v Údolí slonů devítičlenná sloní rodina: samec Ankhor, slonice Gulab, Shanti, Tamara a Janita, starší mláďata Rudolf a Maxmilián a dvě letošní slůňata.

Slonice Tamara a Janita se slůňaty Rudolfem a Maxmiliánem v listopadu 2016
autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio