Pražské stopy Svjatoslava Richtera. Poslechněte si unikátní snímky ukrajinského klavíristy

20. únor 2024

Akademie patří jednomu z největších klavíristů 20. století. Jmenoval se Svjatoslav Richter a jezdil k nám pravidelně jako jeden ze sovětských umělců. Původem byl ovšem Ukrajinec a jeho otec patřil ke zdejší německé menšině, na které se krutě podepsaly stalinské represe.

Jen šťastnou shodou okolností mohl v roce 1950 vycestovat na Západ, ale prvních deset let směl jenom do zemí východního bloku. Právě toto období, přelomové v jeho mimořádné umělecké dráze. Richter byl od počátku fenoménem koncertních pódií a jeho hra naprosto fascinovala, jak připomene jedna obsáhlá recenze právě z 50. let. Znít budou také vzpomínky českého klavíristy světového věhlasu Ivana Moravce.

Do Prahy se Richter vracel pravidelně a odehrál tu desítky programů. A Československý rozhlas byl velmi často u toho, včetně jeho vůbec prvního zahraničního vystoupení na Pražském jaru. Náš archiv richterovských snímků je vzácně bohatý. Je to paradox, že právě koncertování v 50. letech v Československu znamenalo pro Richtera částečné osvobození a vykročení do světa. Vznikly také první dodnes ceněné nahrávky, některé i pro západoněmeckou gramofonovou společnost.

K Richterovi se dnes právem hlásí Ukrajinci, protože se narodil v ukrajinském Žitomiru, ale jeho umění nikdy neznalo hranice a promlouvalo jasnou řečí duchovní svobody. Je pořád důvod se k této postavě vracet.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.