Pražský Dopravní podnik zahájí rekonstrukci tramvajové trati mezi Ohradou a Palmovkou. Skončit má v květnu 2023

24. březen 2022 10:45

Dělníci Dopravního podniku začnou už v pondělí 28. března s opravou tramvajových kolejí mezi Ohradou a Palmovkou. Trať tam funguje už víc než třicet let, na první velkou rekonstrukci od uvedení do provozu ale čeká. Cestující tak musí v oblasti Žižkova počítat s dalšími omezeními. 

Kvůli pracím mezi Ohradou a Nákladovým nádražím Žižkov jezdí cestující v částečně omezeném provozu už teď. Ve výluce jsou linky 10 a 19, v pondělí se k tomu přidají další omezení. „Linky 10 a 19 pojedou na Spojovací ve směru od Želivského. Linka 1 z Palmovky bude nahrazovat 10 směrem do Ďáblic, linky 6 a 14 budou jezdit do oblasti Vysočan, potažmo Lehovce,“ upřesňuje technický ředitel Dopravního podniku Jan Šurovský. Dopravní podnik také zavede náhradní autobus X10 z Palmovky na Ohradu, doporučuje ale využívat spíše metro. Důvodem všech těchto omezení je především rekonstrukce tramvajové estakády.

Schéma provozu během opatření rekonstrukce tramvajové trati Ohrada - Palmovka

Dělníci budou měnit koleje, upraví povrch, osvětlení nebo vymění kabely. Nově by na Krejcárku taky měly být plně bezbariérové zastávky. Estakáda pod Krejcárkem je pro pražskou MHD velmi významná, jak vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě: „Jde o největší most v majetku Dopravního podniku a oprava proběhne v předstihu před Libeňským mostem, aby cestující na Palmovce nebyli odstřiženi od obou směrů zároveň.“ Kompletní oprava trati má být hotová do května 2023, trvat má tedy necelý rok a půl. Více informací o změnách v dopravě na trase Ohrada - Palmovka ZDE.

Zastávky linek X10 a X95:

směr Ohrada:

  • Palmovka – nástupní: v ulici Na Žertvách, v zastávce tramvají směr do centra
  • Palmovka: v Zenklově ulici, v zastávce tramvají směr Krejcárek
  • Krejcárek: v ulici Pod Krejcárkem, v zastávce určené pro náhradní autobusovou dopravu
  • Ohrada – výstupní: v Koněvově ulici, u zastávky tramvají

 

směr Palmovka:

  • Ohrada – nástupní: v Koněvově ulici, u zastávky tramvají
  • Ohrada a Krejcárek: v ulici Pod Krejcárkem, v zastávkách autobusové linky č. 136
  • Odlehlá a Skloněná: v Novovysočanské ulici, v zastávkách autobusové linky č. 136
  • Balabenka: ve Spojovací ulici, v zastávce autobusové linky č. 109
  • Palmovka – výstupní: v autobusovém obratišti Palmovka

Mluvilo se také o tom, že by se mohla zvýšit rychlost tramvají, které dlouhodobě po estakádě jezdí velmi pomalu. Pomůže k tomu rekonstrukce? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio