Pražský hrad ruší bezpečnostní kontroly při vstupu do areálu. Otevře i Jelení příkop, přístupný bude i zámecký park v Lánech

30. březen 2021

Pražský hrad ruší plošné vstupní bezpečnostní kontroly. Policisté budou kontrolovat namátkově. Kvůli pandemii ale zatím zůstávají nádvoří uzavřena. Pražský hrad zároveň veřejnosti otvírá Jelení příkop a také své zahrady. Informoval o tom na svém webu.

„Kancelář prezidenta republiky tímto krokem přispívá k rozšíření oblastí, které mohou v době lockdownu sloužit jako místo pro relaxaci, odpočinek, modlitbu či procházku v přírodě s unikátní flórou,“ uvedl kancléř Vratislav Mynář ve zprávě na webu.

Veřejnosti se od pátku 2. dubna, tedy na velikonoční Velký pátek, otevřou od 10.00 do 17.00 Královská zahrada, Jižní zahrady Pražského hradu po Plečnikovu vyhlídku a Horní Jelení příkop, kde se opravovala kanalizace.

Přístupný veřejnosti bude také park zámku v Lánech na Kladensku, který se nachází ve Středočeském kraji, a to o víkendu a ve svátky od 10.00 do 18.00 a ve středu a ve čtvrtek mezi 14.00 a 18.00. I přes Velikonoce platí v Česku až na výjimky zákaz pohybu mezi okresy.

Pokud se lidé budou chtít přijít podívat, budou muset dodržovat protiepidemická opatření, například nošení respirátorů nebo dodržení nejméně dvoumetrového odstupu.

Hrad uzavřen

Na nádvoří Pražského hradu, která jsou od podzimu uzavřená, se lidé ale ani teď nepodívají. „Dokud platná opatření vlády a ministerstva zdravotnictví související s epidemiologickou situací se nezmění, nádvoří Pražského hradu tedy prozatím musí zůstat uzavřena,“ uvedl v úterý na webu Pražský hrad.

Areál Hradu se během Velikonoc otevře pouze věřícím, kteří se vydají na bohoslužby. Lidé budou moci do areálu Hradu vstupovat branou z Hradčanského náměstí na čtvrtém nádvoří 30 minut před začátkem bohoslužby.

Zrušení kontrol

Ruší se také dlouho kritizované plošné kontroly u vstupů do Pražského hradu. „Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace a v souvislosti s posilováním kamerového systému a dalších prvků ochrany se na Pražském hradě ruší plošné bezpečnostní kontroly při vstupech do areálu,“ uvedl na webu Hrad.

Kontroly zůstanou prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka zrušené i poté, co se veřejnosti otevřou kvůli pandemii uzavřená nádvoří a hradní objekty.

Nově mají být pouze namátkové. „Příslušníci Policie ČR jsou i nadále oprávněni vyzvat návštěvníky, aby se podrobili namátkové osobní bezpečnostní prohlídce. Příslušník Policie České republiky má právo zamezit ve vstupu do Pražského hradu s předměty, jejichž vnášení je podle platného návštěvního řádu zakázáno,“ uvedl Hrad.

Kontroly u vstupů byly zavedeny v létě 2016. Především zpočátku se před Hradem tvořily dlouhé fronty. Lidé museli projít bezpečnostními rámy a policisté jim kontrolovali i zavazadla. Podle kritiků byla opatření zbytečná. Hrad je hájil potřebou zajistit bezpečí turistů.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio